пʼятниця, 22 червня 2018 11:07

На затонулому кораблі знайшли картини Айвазовського

На затонулому кораблі знайшли картини Айвазовського
Айвазовський подорожував на знайденому судні. Фото: Life.ru

Більше десяти картин знайшли на затонулому в кінці XIX століття біля берегів Криму кораблі "Генерал Коцебу". Серед них можуть бути полотна художника Івана Айвазовського.

"Полотна знаходилися в каютах пасажирів першого класу", - повідомив керівник підводної експедиції "Нептун" Роман Дунаєв, пише БФМ.

Картини погано збереглися, оскільки пролежали в морській воді більше 120 років. Експерти намагаються встановити достовірність авторства Айвазовського.

"Генерал Коцебу" був першим пасажирським судном, яке пройшло по Суецькому каналу. 1895 року корабель зазнав аварії, зіткнувшись з кораблем Чорноморського флоту "Пендераклія". Серед пасажирів був Айвазовський.

"Під час подорожей Айвазовський зазвичай багато працював. Нам відомо багато інших випадків, коли він писав на борту корабля, тому цілком можливо, що і на борту "Коцебу" він щось написав", - прокоментувала знахідку директор картинної галереї імені Айвазовського Тетяна Гайдук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавнє судно зі скарбами знайшли в Намібії

"Генерал Коцебу" лежить на глибині близько 40 м в 19 км від мису Тарханкут на заході півострова Крим.

"Можливо, під мулом є ще один ряд картин, який ми навіть не бачимо. Подальша експедиція триватиме, коли археологи приймуть рішення, що далі робити, тобто буде підйом звідти картин, чи не буде. Ми робимо тільки фотофіксацію і ніяких підйомів артефактів не робимо. Працюємо спільно з чорноморським центром підводних досліджень у Феодосії. Вони будуть далі думати, чи доцільно чіпати ці картини, тому що, швидше за все, їх не вдасться підняти цілими, або це дуже велика і дорога операція", - додав Дунаєв.

Корабель XVII ст., який перевозив скарби на $10 млн, виявили британські дослідники. Дайвери під керівництвом підводного археолога Девіда Гіббінса знайшли гармати і якір. Місцезнаходження скарбу залишається невідомим.

Зараз ви читаєте новину «На затонулому кораблі знайшли картини Айвазовського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути