понеділок, 31 серпня 2020 17:46

На затонулому кораблі виявили подарунок, який віз претендент на шведський трон

На затонулому кораблі виявили подарунок, який віз претендент на шведський трон
Король Данії віз великого атлантичного осетра шведській знаті на кораблі Gribshunden Ілюстрація: youtube.com

Учені, які досліджували затонулий у Балтійському морі корабель датського короля Югана дізналися, який дарунок монарх віз шведському двору. Тоді хотів стати правителем сусідньої країни.

Влітку 1495 року він попрямував на кораблі Gribshunden із Копенгагена до шведського міста Кальмар. Віз із собою безліч цінних речей, щоб продемонструвати багатство і велич. До столу знаті хотів запропонувати атлантичного осетра довжиною 2 м. Гарно збережені залишки риби знайшли у великій бочці, а вид ідентифікували завдяки ДНК-аналізу, повідомляє Science Daily.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли торговий корабель, що затонув 400 років тому

Судно зупинилося неподалік шведського містечка Роннебю, в яке король відплив на невеликому човні. Вночі на борту флагмана виникла пожежа. Gribshunden затонув з екіпажем, за чим у відчаї споглядав датський король. Врешті він дістався Кальмара, де мав зустрітися із регентом Швеції Стеном Стурве Старшим. Той не з'являвся протягом декількох тижнів і Юган повернувся до Данії без шведської корони. Здобути її зміг 1497 року.

"Осетер у коморі короля був інструментом пропаганди, як і весь корабель. Все на цьому судні виконувало політичну функцію. Це робить відкриття особливо цікавим", - говорить археолог Брендан Фоулі.

У вересні 2019 року археологи знайшли особисті речі короля Данії Югана (1455-1513) на борту затонулого 1495 року флагманського військового корабля Gribshunden. Він згорів у Балтійському морі та вважається одним із найкраще збережених кораблів кінця XV ст. - епохи Христофора Колумба та Васко да Гами.

Зараз ви читаєте новину «На затонулому кораблі виявили подарунок, який віз претендент на шведський трон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути