середа, 26 серпня 2020 15:42

На дні моря знайшли торговий корабель, що затонув 400 років тому

Фінські водолази виявили в Балтійському морі затонулий 400 років тому голландський торговельний корабель. Він лежав на глибині 85 м.

Спочатку дайвери шукали уламки кораблів Першої і Другої світових воєн у гирлі Фінської затоки. Раптом побачили добре збережений дерев'яний корабель типу флейт. Ці судна домінували у прибалтійській торгівлі з кінця XVI до середини XVIII ст., повідомляє Badewanne.fi.

Вони не мали гармат, утім, могли перевозити велику кількість вантажу і мали передові для того часу технічні особливості. Обслуговували їх невеликі команди, що робило торгівлю прибутковішою. Ще одна особливість цих кораблів полягала в тому, що весь екіпаж, зокрема й капітан, жили на одній палубі та їли за одним столом. За словами дослідників, це незвично навіть для сучасного суспільства, не кажучи про тодішній високоієрархічний морський світ.

Автор: badewanne.fi
  У Фінській затоці знайшли гарно збережений торгівельний корабель типу "Флейта".  Окрім торгівлі, подібні кораблі часто використовували як військово-транспортні.
У Фінській затоці знайшли гарно збережений торгівельний корабель типу "Флейта". Окрім торгівлі, подібні кораблі часто використовували як військово-транспортні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли затоплений корабель із дорогим алкоголем на борту

Корабель зберігся завдяки низькому вмісту солі в Балтійському морі, абсолютній темряві та низькій температурі.

Історики зазначають, що з часів середньовіччя Балтійське море стало важливим торговельним осередком, оскільки флоти Голландії та Англії потребували нескінченних запасів деревини, дьогтю, конопель для виготовлення прядива, на що були багаті усі країни Балтії. З XVII ст. контроль над торгівлею перебрала на себе Голландія, що отримувала значні прибутки, особливо після побудови російського Санкт-Петербурга.

Нещодавно група дайверів дослідила німецький підводний човен U-1021, що затонув 1945 року. Його виявили 2006-го на дні Кельтського моря неподалік Ньюквея, що на південному заході Великої Британії. Субмарина лежить на глибині 54 м. Відомо, що мала довжину 67 м та важила 850 т. Могла занурюватися на глибину 228,6 м.

Зараз ви читаєте новину «На дні моря знайшли торговий корабель, що затонув 400 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути