середа, 17 липня 2013 15:30

На засланні в Сибіру здоров'я Леніна покращилося

Автор: Фото: sovsekretno.ru
  Юрій Бєлов. "В.І. Ленін у робітників путілівців в ніч на 29 жовтня 1917"
Юрій Бєлов. "В.І. Ленін у робітників путілівців в ніч на 29 жовтня 1917"

У Радянському Союзі Леніна малювали майже аскетом, що веде скромній спосіб життя. Але чи був він таким? Чи позначилося на побуті вождя російсько-німецьке походження?

Про те, що і як їв та пив Володимир Ілліч пише "Совершенно секретно".

Спогади сучасників малюють картину того, якій їжі віддавали перевагу батьки майбутнього вождя. А це цілком здорові страви - основою харчування були супи, при чому різні.

Молочна локшина, круп'яні та овочеві супи, іноді кислі щі з'являлися на столі регулярно і вважалися основною стравою. Всупереч російській традиції, яка пропонує не їсти нічого, включаючи пельмені, без хліба, Ульянови їли мучного не багато. Хліб подавали - до супів і до чаю. М'ясо, як правило, їли приготоване по-російськи, тобто варене, рибу - в копченому, а іноді вареному вигляді. І, як було прийнято у німців Поволжя, на столі були присутні яйця у всіх видах: яєчня, омлет, грінки з яйцями, варені яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Римські солдати скаржилися, коли в їхньому раціоні ставало занадто багато м'яса

Розпорядок харчування був також винятково здоровий: сніданок о 8 годині, через 6 годин - обід, ще через 6 - вечеря. Все це створювало для дітей, що росли в сім'ї, певний "запас міцності".

Організм майбутнього вождя дав збій, коли життєвий уклад Володимира Ульянова помінявся. Як тільки він вступив до Казанського університету, то майже відразу отримав "хворобу шлунка" (чому є свідчення), а точніше гастрит, на який потім страждав усе життя.

У 1895 році студент Ульянов відправився в приватний пансіон у Швеції, щоб пролікувати свій гастрит, який до того часу став вже хронічним. Однак, підлікувавшись, знову перейшов на сухом'ятку - звичний раціон революціонера.

Потім було сибірське заслання. Зазвичай в таких умовах люди повинні відчувати  страждання, але у Ілліча все склалося по-іншому. Ось як описував його харчування відомий дослідник різних видів кухні Вільям Похльобкін: "У кінці 1895 р. відбувся перший арешт. У в'язниці гастрит Леніна спочатку загострюється. Але регулярне російське тюремне харчування (щі, каша) поступово стабілізує становище".

І ще більш сприятливі умови складаються для Леніна на засланні. Потрапивши в Красноярську на приватну квартиру з повним пансіоном, тобто з багатим російським харчуванням по чотири-п'ять разів на день і справжнім сибірським меню (щі грибні, телятина, риба відварна, пироги, пельмені, шанежки, баранина з кашею та ін ), Ленін захоплено пише рідним: "Живу добре, столом цілком задоволений. Про мінеральну шлункову воду забув і думати і, сподіваюся, скоро забуду навіть її назву!". Перебуваючи на засланні, відчув себе добре.

Ленін і його дружина Крупська схильні були думати, що вся справа в тому, що вони перебувають на свіжому повітрі, мало працюють, багато відпочивають і добре їдять. Все це так. Але вони не розуміли, що до відновлення нормальної діяльності шлунка веде регулярне супове харчування, щоденне вживання щів, головною складовою частиною яких була не тільки капуста, а й борщівник сибірський".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бруд і сільське господарство йшли рука об руку" - фекалії як літописці історії

Тобто заслання з точки зору дієти виявилася вельми корисною для майбутнього вождя. Свідчень про кулінарні пристрасті Ульянова-емігранта не залишилося. Мабуть, кулінарні шедеври зарубіжних країн особливих емоцій у нього не викликали.

Перші роки після революції навіть для мешканців Кремля виявилися досить голодними. Щоправда, в харчуванні більшовицьких лідерів і тоді були деякі особливості.

Лев Троцький у книзі "Моє життя" писав про кремлівське харчування 1918-1919 років: "З Леніним ми оселилися через коридор. Їдальня була спільна. Харчувалися тоді в Кремлі геть погано. Замість м'яса давали солонину. Борошно і крупа були з піском. Тільки червоної кетовою ікри було в достатку внаслідок припинення експорту. Цією незмінною ікрою пофарбовані не в моїй тільки пам'яті перші роки революції".

З напоїв Ленін найбільше любив чай, іноді дуже міцний. В еміграції іноді пив пиво, а після повернення до Росії, за свідченням В'ячеслава Молотова, вино. Але не захоплювався цим.

У 1921 році лідер більшовиків захворів, і для нього, як в кремлівській квартирі, так і на дачі у Горках, було організовано дієтичне харчування. Дієта, щоправда, Леніну не допомогла.

З середини двадцятих років побут кремлівських керівників налагодився. І харчування перших осіб, а також їхніх найближчих колег поступово стало більш різноманітним і якісним.

Зараз ви читаєте новину «На засланні в Сибіру здоров'я Леніна покращилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути