середа, 13 листопада 2019 15:05

На захист голодуючих українців став лише один духовний лідер

У Відні відкрили меморіальну дошку кардиналу Теодору Інніцеру. Це був єдиний іноземний духовний лідер, який у 1933 році став на захист вмираючих від голоду українців. Він створив "Комітет допомоги Украı̈ні".

Пам'ятна дошка зроблена з каменю та має круглу форму, нагадуючи жорна. Її текст говорить про заклик кардинала від 16 жовтня 1933 року про допомогу жертвам Голодомору.

Також на дошці міститься число "163", яке буквально означає приблизну кількість зернин в 5 колосках, а в глибшому розумінні – вартість людського життя. Дизайнером пам'ятної дошки став український архітектор Ростислав Бортник, автор присвяченого Голодомору мистецького проекту "163".

Урочистості відбулися у Архієпископському палаці Відня за участі посла України в Австрії Олександра Щерби. З вітальними промовами також виступили кардинал міста Крістоф Шенборн, глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, віденський рабин Шломо Хофмейстер, повідомляє "Історична Правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді Голодомор визнали геноцидом

Автор: facebook.com/o.scherba
  У Відні відкрили меморіальну дошку кардиналу, який допомагав голодуючим українцям
У Відні відкрили меморіальну дошку кардиналу, який допомагав голодуючим українцям

Постанову уряду СРСР "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації" прийняли 7 серпня 1932-го. У народі її знали під назвою закон "про п'ять колосків".

Документ написав особисто Сталін із метою "подолання саботажу та кризи хлібозаготівель". Згідно з ним, у СРСР до 1940-го засудили понад 180 тис. людей.
Зараз ви читаєте новину «На захист голодуючих українців став лише один духовний лідер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути