четвер, 08 жовтня 2015 11:55

На Рівненщині у бідоні з-під молока знайшли архів УПА

На Рівненщині у бідоні з-під молока знайшли архів УПА
Фото: Ігор Марчук

На Рівненщині у бідоні з-під молока виявили архів постанців. Про це повідомляє "День".

Там були так звані бофони – гроші підпільників, пропагандистські листівки та брошури, історія України Грушевського, а ще підручник із радіофізики. За ним, припускають науковці, навчалися бійці УПА, які зимували у криївці.

"Бідон із архівними документами знайшли у Березнівському районі, на межі сіл Мала та Велика Совпа. На нього натрапили місцеві мешканці," - розповідає завідувач відділу "Інститут дослідів Волині" Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.

Повстанці використовували практику ховати найрізноманітніші документи у бідони з-під молока і закопувати їх. Вони не мали можливості зберігати, скажімо, пропагандистські листівки в інших місцях, тому застосовували цей спосіб.

"Бідон мав пошкодження, документи були у воді, тож виникли складнощі з їх збереженням. У знайденому архіві були тиражі листівок та брошур. А ще підручники, у тому числі й із радіофізики. Взимку в криївках вони навчалися, намагаючись опанувати і такі дисципліни. Були випадки, коли у криївках натрапляли на підручники з іноземних мов, філософські трактати. Це доволі рідкісна знахідка," - стверджує Іван Марчук.

Відомо, що бофони розробляв повстанський художник Ніл Хасевич, який народився на Рівненщині. Він казав, що не може воювати (у 13 років втратив ногу), тому бореться різцем і долотом. Його гравюри відігравали неабияку пропагандистську роль, а ще були карикатурою на радянську владу, яка полювала за художником.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині у бідоні з-під молока знайшли архів УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути