неділя, 05 березня 2017 05:25

На острові знайшли храм давнього конкурента християнства

На острові знайшли храм давнього конкурента християнства
Барельеф з храму Мітри. Фото: Вести

На Корсиці підчас будівництва дороги знайшли Храм Мітри.

Мітра - божество індоіранського походження. Мітраїзм був популярний у Римській імперії та вважався конкурентом християнства. На прихильників Мітри влаштовували гоніння. Імператор Феолосій І повнюстю заборонив його, повідомляють "Вести".

"Приголомшлива знахідка і надзвичайно рідкісна. Ми і не підозрювали, що на Корсиці практикувався мітраїзм. Раніше в континентальній Франції вже знаходили святилища Мітри, їх відомо близько десятка. Останнім виявили при розкопках в Анже в 2010 році", - розповідає археолог Філіп Шапон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігурка кам'яної доби заплутала вчених

Культ Мітри розповсюджували легіонери та торговці. Історики мало що знають про нього. Є всього 60 згадок про мітраїзм у грецьких та римських авторів.

Археологи знайшли фігури Мітри, барельєфи, бронзові та глиняні таблички із текстами та світильники. Більшість скульптур розбито. Храм знищили ще в часи Імперії.

В Ірландії на території колишнього католицького притулку знайшли захоронення 800 дітей. Науковці провели аналіз останків і дійшли висновку, що мертвим було не більше 3-х років. Наймолодшим виповнилося всього 35 тижнів. Швидше за все вони померли від хвороб та голоду.

Зараз ви читаєте новину «На острові знайшли храм давнього конкурента християнства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути