пʼятниця, 03 березня 2017 05:25

Фігурка кам'яної доби заплутала вчених

Вчені досі не знають, що вона собою являє, хто де і навіщо зробили гранітну фігурку часів неоліта.

Її назвали "7000-літньої загадкою", пишуть Вести.

Фігурку з пташиним обличчям виставили в Національному археологічному музеї в Афінах.

Гранітна скульптура висотою 36 см. Її виставили разом з іншими типовми зразками неолітичної скульптури з глини і м'якого каменю.

Автор: Фото: Reuters
 

Місце походження стародавньої статуетки невідомо. В музей вона потрапила з приватної колекції. Вчені припускають, що фігурку виготовили на півночі сучасної Греції, в Фессалії або Македонії.

Фігурка відноситься до епохи пізнього неоліту. Приблизно з 4500 по 3300 рік до нашої ери. Але, на відміну від переважної більшості скульптурних творів тієї епохи, фігурка з "пташиним" личком вирізана з каменю, причому не з м'якою, а з твердого граніту. Не відомо, як її виготовили. Металевих інструментів, придатних для обробки твердих порід каменю, в епоху неоліту не існувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давні амулети в формі чоловічих геніталій

Вчених також дивує розмір статуї: 36 см у висоту. Лише 5% фігурок часів неоліту перевищують висоту 35 см, і всі вони зроблені з м'якого каменю.

"Можливо, це людиноподібна фігурка з пташиним обличчям, або навпаки – це птахоподібна істота, не пов'язане з людською подобою, але є втіленням вірувань та символіки неолітичного суспільства", — говорить археолог Катя Мантелі.

Вчені не можуть визначити стать загадкової істоти.

"Округлий животик може натякати на вагітну жінку, ось тільки у фігурки немає навіть натяку на груди. А в епоху неоліту зображення грудей явно і однозначно вказувало на жіночу ідентифікацію артефакту. Але у цієї фігурки відсутні і типові чоловічі ознаки. Вона абсолютно безстатева", — говорить Мантелі.

Усе це, за словами Мантелі, роблять гранітну фігурку одним з найдивовижніших артефактів епохи неоліту.

У Шотландії археологи знайшли поселення бронзової доби. В місті Карноусті археологи досліджували місцевість, на якій хотіли збудувати футбольне поле. Вчені виявили там місто з 12 будинками і домашнім начинням.

Зараз ви читаєте новину «Фігурка кам'яної доби заплутала вчених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути