Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 08:20

На один флакон парфумів витратили тисячу квітів жасмину

На один флакон парфумів витратили тисячу квітів жасмину
Коко Шанель сама знімалася у рекламі своїх парфумів "Шанель №5". Фото: https://brandstrategymanagement.files.wordpress.com

В Парижі 5 травня 1921-го в бутіку Chanel почали продавати першу партію аромату Chanel №5. Кутюр'є Габріель Бонер Шанель створила парфуми разом із найкращим парфумером Франції Ернестом Бо.

Модельєрка Коко Шанель вже була успішна у модному бізнесу, вирішила створити ще й новий аромат. У ті часи в тренді були свіжі аромати цитрусових і квіткові. Вважалося, що жінки з вищого світу вибирали квіткові запахи. Куртизанки і дівчата легкої вдачі користувалися композиціями з мускусом або жасмином. Шанель хотіла створила аромат, який перестав вказувати на соціальний стан жінки.

Бо влітку 1920-го працював з трояндовою та жасминовою основою, додав аромати полярної свіжості із кореня ірису та натуральних мускусів. Аромат містив 80 компонентів. Парфумер додав нові хімічні сполуки вуглецю, кисню та водню - альдегіди. Вони - підсилювачі аромату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власниця першого бікіні отримала 50 тисяч пропозицій від чоловіків

Парфумер підготував десять скляних флаконів для оцінки Шанель вже восени. На один флакон обсягом 30 мл потрібно лише 12 квітів троянди і близько тисячі квітів жасмину. Мадемуазель зупинила свій вибір на варіанті номер 5 і вирішила, що цей номер і стане назвою її парфумів.

Для нового аромату вона вибрала простий флакон з лаконічною білою етикеткою. Пляшка, схожа на графин для віскі, вважалася революційною в той час. В моді були щедро декоровані камінцями кристальні флакони. Аромат швидко став бестселером, парфуми стали найбільш відомими в світі. За весь час існування їх було продано на суму понад півмільярда доларів.

Подружжя науковців П'єр та Марії Кюрі 26 грудня 1898 року у Французькій академії наук заявили про винайдення невідомих раніше хімічних елементів – радію та полонію. Відкриття назвали одним із найвизначніших у ХІХ столітті.

Зараз ви читаєте новину «На один флакон парфумів витратили тисячу квітів жасмину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути