четвер, 14 липня 2016 13:20

На Львівщині археологи розвіяли міф про трипільців

На Львівщині археологи розвіяли міф про трипільців

На Львівщині команда україно-польських археологів виявила поселення трипільців.

Учасникам археологічної експедиції вдалося виявити західний кордон поширення Трипільської культури. Раніше було прийнято вважати, що тут трипільці не мешкали. Повідомляє Zik.

Розкопки на горі Жупан та Лисівка поблизу Винники науковці проводили з кінця XX ст. Втім, досі науковці вважали, що тут було поселення культури лійчастого посуду. Знайдені тут екземпляри посуду Трипільської культури вчені трактували, як зв'язок між двома культурами.

Археологи з Жешувського та Львівського університетів виявили рештки наземної 2-ярусної споруди – дерев'яний каркас обмазаний глиною. Знахідка свідчила, поблизу сьогоднішнього Львова мешкали також трипільці, адже саме їм притаманний такий спосіб зведення будівель.
Завдяки дослідженню вдалося встановити, що на цій території проживало, як населення культури лійчастого посуду, так і трипільці, втім їх розділяє три сотні років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портрет Фріди Кало зверне увагу на мігрантів

"Це дуже велике відкриття на науки, для археології Галичини. Низка сторінок історії однозначно будуть переписані, адже спростовані багато наукових версій, які існували десятки років", – зазначив директор історико-краєзнавчого музею у Винниках Ігор Тимець.

Як повідомлялося раніше, заступник голови КМДА Олексій Резніков відвідає 40-ву сесію Комітету всесвітньої спадщини (КВО) ЮНЕСКО. Подія відбудеться у Стамбулі 10-20 липня. На сесії обговорюватимуть стан збереження об'єктів, внесених до списку ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра".

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині археологи розвіяли міф про трипільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути