Ексклюзиви
субота, 26 листопада 2022 08:20

На кораблі затонули спадкоємці престолу і аристократи

На кораблі затонули спадкоємці престолу і аристократи
"Білий корабель" у темряві наткнувся на напівприховану у воді скелю й швидко затонув. Фото: https://britishlibrary.typepad.co.uk

У протоці Ла-Манш поблизу берегів Нормандії 26 листопада 1120-го зазнав катастрофи "Білий корабель", на якому пливли три сотні англійських аристократів та спадкоємець англійського престолу принц Вільгельм.

"Білий корабель" було збудовано в Нормандії, його вважали одним з найкращих, збудованим за останнім словом техніки. Наприкінці 1120-го, після придушення повстання баронів Нормандії англійський король Генріх I Боклерк вирішив повернутись до Англії. Для переправи через Ла-Манш йому було запропоновано "Білий корабель".

Однак король передав "Білий корабель" своєму сину Вільгельму. На ньому мала повернутись до Англії велика група придворних та аристократів. На кораблі перебувало близько трьохсот людей, включаючи 140 лицарів і 18 знатних дам. Окрім принца Вільгельма в їх числі були незаконнонароджені діти Генріха I.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бермудський трикутник: знайшли корабель без екіпажу

"Білий корабель" у темряві наткнувся на напівприховану у воді скелю й швидко затонув. Вільгельму, за легендою, вдалось скористатись рятувальним човном. Але під час спроби врятувати свою сестру та інших придворних його човен також розбився й потонув. У катастрофі загинули всі, хто був на борту.

Загибель єдиного законного сина і спадкоємця короля ускладнила династичну проблему. Після смерті Генріха I в країні почалась громадянська війна та боротьба за трон далеких родичів.

Поблизу берегів Сенегалу 2 липня 1816 року сів на мілину французький фрегат "Медуза", який перевозив до колонії урядових чиновників. Того року Франція повернула свої колонії в Сенегалі. Король Людовик XVIII направив туди нову адміністрацію, військовий гарнізон і поселенців. Перевозив їх флагманський корабель "Медуза" під командуванням Дюруа де Шомарея.

Зараз ви читаєте новину «На кораблі затонули спадкоємці престолу і аристократи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути