пʼятниця, 02 липня 2021 10:00

Корабель з урядовцями і військовими сів на мілину

Корабель з урядовцями і військовими сів на мілину
Французький фрегат "Медуза" перевозив чиновників і брав участь у Наполеонівських війнах. Фото: Ambroise Louis Garneray

Поблизу берегів Сенегалу 2 липня 1816 року сів на мілину французький фрегат "Медуза", який перевозив до колонії урядових чиновників.

Того року Франція повернула свої колонії в Сенегалі. Король Людовик XVIII направив туди нову адміністрацію, військовий гарнізон і поселенців. Перевозив їх флагманський корабель "Медуза" під командуванням Дюруа де Шомарея.

Помилка в розрахунках призвела до того, що фрегат пішов на мілину за 50 км від берега. Для евакуації збудували з дощок пліт. Витягли на нього вантаж корабля, щоб зняти з мілини. Судно тріснуло й 147 людей перебралися на пліт завдовжки 20 м і завширшки 7 м. Він почав дрейфувати морем. 17 пасажирів вирішили залишитися на фрегаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уламки корабля шукали 73 роки

На плоту люди розділилися на групи противників - офіцери й пасажири з одного боку, моряки й солдати - з іншого. Першої ж ночі 20 осіб скоїли самогубство. Почався шторм і вода змила з плоту десятки людей.

На четвертий день живими залишалося 67 людей. На восьмий день 15 найсильніших викинули за борт слабких і поранених. Кількох убили й почали їсти. Потерпілих виявили через 54 дні.

Військовий трибунал Франції звинуватив капітана фрегата в нездатності зняти корабель із мілини. За некомпетентність і недбалість позбавили волі на три роки.

В Адріатичному морі австро-угорським підводним човном 18 липня 1915-го потоплений італійський крейсер "Джузеппе Гарібальді". Був помічений австро-угорським підводним човном U-4. Він негайно атакував італійський корабель.

Котельні й машинні відділення швидко наповнилися водою. За 3 хв. крейсер затонув. Загинуло 53 члени екіпажу. Ще 525 моряків підібрали есмінці супроводу.

Зараз ви читаєте новину «Корабель з урядовцями і військовими сів на мілину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути