неділя, 17 грудня 2017 04:20

На камені-календарі ацтеків приносили ритуальні пожертви

На камені-календарі ацтеків приносили ритуальні пожертви
Камінь ацтеків "Sun Stone". Фото: Вікіпедія

17 грудня 1790 року у Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків. "Ацтекський календар" - базальтовий диск діаметром 3,66 м і вагою 24 тонни з різьбленими зображеннями, які позначають роки і дні. У центральній частині диска зображений лик бога Сонця Тонатіу. У Камені Сонця знайшли символічне скульптурне втілення уявлення ацтеків про час. Зараз зберігається в музеї антропології в Мехіко.

Більшість вчених стверджують, що цей камінь був висічений між 1502 і 1521 роками. Точна мета та значення каменю незрозумілі. Найдавніші тлумачення каменю пов'язані з його використанням як календаря. У 1792 році, через два роки після виявлення каменю, мексиканський антрополог Антоніо де Леон і Гама написав трактат про календар ацтеків, використовуючи цей камінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як цивілізація Майя змінила сучасний світ

Деякі круги гліфів - це гліфи на дні місяця. Чотири символи, включені в гліф Оліна, являють собою чотири сонця. Іншим аспектом каменю є його релігійне значення. Одна теорія полягає в тому, що обличчя в центрі каменю являє собою Тонатіух , ацтекське божество сонця. Саме з цієї причини цей камінь став називатися "Sun Stone". Сучасні археологи, наприклад, у Національному музеї антропології в Мехіко, вважають, що камінь використовувалося як урочистий басейн або ритуальний вівтар для жертв гладіаторів, ніж як астрологічний чи астрономічний довідник. У центрі – голодний бог з висолопленим язиком. Він міг наїстися тільки людськими серцями. Їх виривали з живих людей.

Ацтекський календар (calendario azteca) — система літообчислення в ацтеків, він мав риси, подібні з календарем майя. Ацтеки мали власний календар, який так само як і сучасний, мав 365 днів в році. Згідно йому рік ділився на 18 місяців по 20 днів, при цьому до кожного року додавалося 5 "нещасливих днів". Однак вони мали й інший, ритуальний 260-денний календар. Кожен тиждень, дні місяця, години дня і ночі були присвячені різним божествам.

Зараз ви читаєте новину «На камені-календарі ацтеків приносили ритуальні пожертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути