понеділок, 11 листопада 2019 17:26

На дні моря виявили легендарний корабель

Археологи виявили уламки військових кораблів XVII ст. на дні Балтійськго моря неподалік міста Ваксхольму, Швеція. Вважають, що принаймні один є побратимом найвідомішого шведського лінкора "Ваза".

Той назвали на честь представників династії шведських та польських королів. Мав стати символом військової міці держави. У довжину сягав 69 м. та перевозив на борту 64 гармати. Але так і не побував у бою - перекинувся й пішов на дно у 1628-му пропливши 1 тис. м. Нині його реставровані обломки зберігаються у однойменному музеї у Стокгольмі, повідомляє AFP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли авіаносець, який потопив перший камікадзе

Попри невдачу, ще 3 кораблі подібної конструкції замовили на вимогу короля Густава II Адольфа у того ж виробника, на верфі Блазієнхольмен. Це були лінкори "Апплет" (Яблуко), "Кронан" (Корона) та "Скептер" (Скіпетр). Усі вони брали участь у військових операціях.

Вчені переконані, що натрапили на залишки "Апплету". Той мав у розпорядженні вже 90 бортових гармат та вміщував до 450 матросів.

Відомо, що всі згадані кораблі затопили у цьому районі після виведення їх з експлуатації. Уламки мали перешкоджати проходу ворожих судів до узбережжя коло столиці.

Автор: Jim Hansson
  Археологи натрапили на уламки побратима легендарного шведського корабля
Археологи натрапили на уламки побратима легендарного шведського корабля
Автор: wikipedia
  Шведський лінійний корабель "Ваза" зберігається в однойменному музеї у Стокгольмі
Шведський лінійний корабель "Ваза" зберігається в однойменному музеї у Стокгольмі
Дайвери виявили у Північному морі неподалік узбережжя Норвегії затонулий нідерландський корабель XVIII ст. Вважають, що команда торгової шхуни Juffrau Elisabeth не впоралась із керуванням та покинула судно. Екіпаж складався з 4-х чоловіків на чолі з капітаном Пітером Елкешом.
Зараз ви читаєте новину «На дні моря виявили легендарний корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути