середа, 07 жовтня 2020 17:33

На дні Чорного моря знайшли загублений вантаж посуду, якому 400 років

На дні Чорного моря знайшли загублений вантаж посуду, якому 400 років
Розкішні західноєвропейські скляні предмети, ймовірно, перевозив дерев'яний корабель, який затонув поблизу Болгарії 300-400 років тому. Фото: муніципалітет Бургасу

У Чорному морі біля берегів міста Бурґас виявили скарб з розкішних скляних посудин і предметів. Їх перевозили на кораблі близько 400 років тому.

Учені припускають, що вироби виготовили в Італії, а дерев'яний корабель налетів на риф неподалік мису Чіроза, в затоці Ченгене Скеле. Його залишків поки не знайшли, передає НВ.

"Ще кілька століть тому подібні вироби зі скла були надзвичайно дорогими предметами розкоші. Їх могли побачити лише на столах аристократів, багатих купців і вищого духовенства середньовічної Європи", - розповіли фахівці з Історичного музею Бурґаса.

Мер міста Дімітар Ніколов підозрює, що частину знахідок у затоці протягом багатьох років забирали дайвери. Закликав їх повернути артефакти до музею за грошову винагороду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік знайшов на узбережжі незвичайну посудину

На початку вересня 2020 року дайвери-любителі Ран Файнштейн і Офмер Раананон виявили вантаж давньоримського судна, затонулого 1600 років тому біля берегів сучасного Ізраїлю у Кесарії. Незабаром археологи підняли бронзову лампу із зображенням римського бога сонця Сола, статуетку богині Луни, лампу, що нагадує голову африканського раба, частини 3 бронзових статуй у натуральну величину, бронзовий кран у вигляді дикого кабана з лебедем на голові й інші зооморфні предмети.

Зараз ви читаєте новину «На дні Чорного моря знайшли загублений вантаж посуду, якому 400 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути