Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2020 16:27

На дні моря виявили купи монет

Дайвери-любителі Ран Файнштейн і Офмер Раананон виявили вантаж давньоримського судна, затонулого 1600 років тому біля берегів сучасного Ізраїлю у Кесарії.

Чоловіки одразу повідомили до Ізраїльського управління старожитностей. Їм вдалося знайти монети, бронзові статуї, корабельне обладнання і декоративні предмети, пише Archeology World.

Незабаром археологи підняли бронзову лампу із зображенням римського бога сонця Сола, статуетку богині Луни, лампу, що нагадує голову африканського раба, частини 3 бронзових статуй у натуральну величину, бронзовий кран у вигляді дикого кабана з лебедем на голові й інші зооморфні предмети.

Автор: Israel antiquities authority
  Біля берегів Кесарії знайшли вантаж давньоримського судна
Біля берегів Кесарії знайшли вантаж давньоримського судна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давнє судно, заповнене китайською порцеляною

Також на кораблі є суцільні брили металу, кожна з яких складалася з тисяч монет. Вони окислились, злиплись і мають форму горщика, в якому їх перевозили. На монетах зображено імператора Костянтина Великого і його суперника Ліцинія.

Археологи припускають, що римське торгівельне судно перевозило метал для переробки. При вході у гавань потрапило в бурю і налетіло на скелі.

Корабель плавав в останні роки існування Римської імперії.

У березні 2020 року сербські археологи розкопали залишки стародавнього скам'янілого флоту на місці давньоримського поселення Віманціум - нині неподалік міста Костолац. Попередньо на знахідку натрапили копачі вугілля місцевого кар'єру.
Зараз ви читаєте новину «На дні моря виявили купи монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути