Ексклюзиви
середа, 21 липня 2021 14:01

На дні бухти знайшли корабель, на який упала храмова стіна
4

На дні александрійської бухти Абу-Кір підводні археологи виявили залишки великого єгипетського військового корабля. Його придавило уламками зруйнованого храму.

Судно збудували за епохи Птолемеїв у III чи II ст. до н. е. Під час будівництва майстри поєднали класичний і давньоєгипетський методи кораблебудування. Дно вони зробили гладким - ідеальним для плавання Нілом і дельтою. Також корабель оснастили веслами. Завдовжки він був 25 м, повідомляє у Facebook міністерство туризму і старожитностей Єгипту.

Корабель та його вміст збереглись під кам'яними блоками храму Амона
Фото: facebook.com/moantiquities/
Корабель та його вміст збереглись під кам'яними блоками храму Амона
Корабель та його вміст збереглись під кам'яними блоками храму Амона
Корабель та його вміст збереглись під кам'яними блоками храму Амона

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У протоці знайшли свідчення корабельних катастроф

Корабель затонув орієнтовно у II ст. до н. е. через падіння на нього частини стіни храму Амона, що зруйнувався внаслідок землетрусу. Тоді корабель стояв у каналі, прокладеному вздовж південної стіни священної будівлі.

Попри таку невдачу, дослідники побачили в ній і позитив. Адже те, що судно придавило кам'яними блоками, дало змогу зберегти його вміст під водою.

"Такі знахідки вкрай рідкісні - нам відомий лише один швидкий корабель військового призначення, знайдений у карфагенській Марсалі. Раніше ми майже нічого не знали про те, як були влаштовані еллінські судна цього класу", - розповів керівник експедиції Франк Ґоддіо.

Окрім уламків корабля і храму, археологи виявили ще грецьку поховальну ділянку початку IV ст. до н. е. На ній ховали переважно купців, які вели активну торгівлю в регіоні.

На початку 2021 року грецькі дайвери виявили нові знахідки під час експедиції до затонулого 1802-го неподалік від острова Кітіра англійського корабля "Ментор".

З морського дна вони підняли фрагменти корабля і корабельного спорядження, шкіряну підошву від взуття, металеву пряжку, жетон для гральних карт, дві шахові фігури, кухонне начиння, золоті прикраси, монети з голландського Утрехта, Іспанії та монети з Османської імперії.

Зараз ви читаєте новину «На дні бухти знайшли корабель, на який упала храмова стіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути