Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2013 17:40

На будинку з химерами насправді зображена лише одна химера
10

Фото: Фото: camrador.hall.org.ua

Реставрація славнозвісного будинку Владислава Городецького в Києві, проведена на початку 2000-х років, спотворила зовнішній вигляд споруди. Так вважає відомий києвознавець Дмитро Малаков.  Днями він презентував свою книгу "Архітектор Городецький".

Споруда, відома як дім з химерами, сьогодні є суцільно сірою, чого не було раніше. Через це загадкові скульптури не виокремлюються, важко розгледіти деталі. Їхнім автором є італійський скульптор Еліо Сала, з яким Городецький співпрацював багато років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перепоховання архітектора Городецького у Києві є неможливим

"Коли відбувалися ці роботи, мене запросили на одне з обговорень у прорабському вагончику, - розповів Малаков. - Давши усі старі фотографії, я сказав, що вони ховають і добру пам'ять Городецького, і принцип реставрація як такий. Тому, що реставрація полягає у максимальному збереженні первісного вигляду будівлі. У чому полягала недолугість цієї реставрації? Будинок мав нахил і тріщину, його потрібно було зміцнити. І це було зроблено майстерно. Але оздоблення фасадів було зроблено не фахово - вони стали суцільно сірими. Але головне, що було втрачено контраст - теплий колір жовтої цегли і сірий бетон".

Винними у ситуації києвознавець називає тодішнього замовника робіт - Державне управління справами, знане як ДУСя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинула не дочка, а коханка – і не в озері, а на полюванні

"Сьогодні з пандусу, який проходив через весь будинок і спускався у двір,  зробили сходи. А колись це був в'їзд у двір. Сьогодні ящірки і зміючки, жаби і відомий крокодильчик, риби і дівчата, пантери, орли, слони, носороги - сірі. Вони такими не були. Майстерність Сала як скульптура полягала ось у чому. Коли з бетону знімали форму скульптури, він проходив по поверхні карбом, лишаючи авторську руку. Було враження, що скульптури зроблені з каменю. Сьогодні ж цього нема", - обурюється Малаков.

Тим не менше, будинок на Банковій і досі вабить своїми таємницями та фантазійним виглядом. Одну із головних загадок автор відкрив - на будинку з химерами насправді зображена лише одна химера. Решта - реальні тварини та люди. Навіть так звані русалки, є звичайними дівчатами, які годують риб. Під певним кутом видається, що риб'ячий хвіст належить їм.

Зараз ви читаєте новину «На будинку з химерами насправді зображена лише одна химера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути