пʼятниця, 26 червня 2020 08:21

На автоперегони з'їхалися найкращі водії

На автоперегони з'їхалися найкращі водії
Переможцю першого в історії Гран-прі за кермом свого Renault став Ференцу Сису в Угорщині встановили пам'ятник. Фото Fekist

Найдавніші автоперегони відбулися у Франції 26 червня 1906 року. Гран-прі Франції пройшло в передмістях Ле-Мана. Машини їхали по дорогах загального користування. 9-й Великий Приз Автомобільного Клубу Франції вважається першим Гран-прі в світі.

Франція була найбільшою автомобільної країною Європи, вона бажала показати весь свій товар у гонках. І після п'яти років участі в Кубку, Автомобільний клуб Франції оголосив, що відтепер у нього буде своя власна міжнародна гонка. Французи прописали перший в світі технічний і спортивний регламент. Країну представляли десять автомобільних компаній. З Італії прибули Fiat та Itala, а з Німеччини Mercedes.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахід німця нагадував велосипед

У гонці взяли участь 32 автомобілі, які стартували з інтервалом в 90 секунд. У перегонах не брав участі жоден англійський чи американський автомобіль. Переможцем першого в історії Гран-прі за кермом свого Renault став Ференц Сис. Вже на наступний день після фінішу гонки він позував у автомобілі власної конструкції.

Перемога Renault сприяла збільшенню продажів цього французького виробника в перші роки після гонки. Успіх в 1906 році Гран-прі Франції спонукало організувати Гран-прі знову в наступному році.

Німецький винахідник Карл Бенц зробив перший у світі виїзд на автомобілі власної конструкції зі швидкістю 16 км/год 3 липня 1886 року. Він проїхав 100 м однією з вулицею містечка Мангейм.

Зараз ви читаєте новину «На автоперегони з'їхалися найкращі водії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути