неділя, 16 липня 2017 22:46

Монастир врятував унікальний палац
15

Фото: DRONE
Томашівка, мабуть початок XX століття. Фотографія з книги Memento kresowe, Antoni Urbański, Warzawa, 1929
Ян Хоєцький. Цей портрет колись висів у їдальні садиби в Томашівці

У селі Томашівка Фастівського району на Київщині є свій "Малий Ермітаж". Саме так називають маєток Хоєцьких - модерновий панський палац початку ХХ ст. Тут є скульптури левів, храми і каплиці, алеї і квіткові клумби, кріпосні стіни і башти, клітки з птицями і фрески з біблійськими мотивами.

Останні 17 років в колишній садибі поміщиків Хоєцьких діє Свято-Богородичий Ризоположницький чоловічий монастир.

За старих часів це село належало церкві: спочатку київським православним митрополитам, потім – теж київським митрополитам, але вже католицьким. В кінці 18 століття, після розділу Польщі, Катерина ІІ вилучила землі і дарувала їх князеві Олексію Долгорукому. Він у свою чергу продав їх шляхтичу Яну Непомуцькому Хоєцькому, депутатові польського Сейму. Десь з цієї миті історія Томашівки починається по-справжньому. Взагалі, за 100 років Хоєцькі звели на берегах річки Ірпінь декілька садиб і костел в селі Дідівщина. Але центральна будова їх ансамблю – палац в Томашівці, що з часом став монастирем. Проектував його відомий того часу архітектор Валеріан Куликовський. Розкішну модерністську будівлю садиби називали "Малим Ермітажем". До речі, архітектор палацу в Томашівці то й же Валеріан Куликовський також спроектував будівлю вокзалу в Козятині.

Найцікавішим у монастирі, безумовно є його центральна будівля – колишній палац, збудований у модерновому стилі на початку ХХ ст. Палац був споруджений в 1903 році і був частково одноповерховою будівлею, типовий садибний будинок, збудований в стилі еклектики. У радянські часи у палаці знаходилась місцева школа. Сам будинок цікавий – з різними виступаючими частинами, терасами, балкончиками, невизначеною кількістю поверхів, нетривіальним оздобленням.

У радянські часи маєток передали місцевому колгоспу. До 2000 року, коли будівлю вирішили передати церкві, вона була напівзруйнована. Ченці взялися відреставрувати пам'ятник архітектури, але по ходу робіт побудували щось більше – "рай на землі". На палац поставили православний хрест, стіни залів розписали фресками, довкола монастиря розбили парк. У ньому – клумби, стежки, альтанки для відпочинку, скульптурні композиції на релігійні сюжети. Тут же можна зустріти павичів і страусів, що прогулюються не боячись людей.

Нині зображення палацу є безумовною візиткою Томашівки, а часто – й усього Фастівського району. Палац входить в численні екскурсійні та краєзнавчі тури і постійно зустрічається у різноманітних підбірках та рейтингах історичних пам'яток, "чудес України" і т.д. Палац-монастир у Томашівці ідеально підходить для одноденної краєзнавчої вилазки.

Доїхати до Томашівки можна автобусами із Фастова, або ж маршрутками Київ-Дідівщина від метро "Нивки".

Зараз ви читаєте новину «Монастир врятував унікальний палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути