пʼятниця, 04 грудня 2020 08:20

Монарх скасував інквізицію

Монарх скасував інквізицію
Свята інквізиція довгий час була недоторканою. Гравюра "Спалення на багатті за вироком інквізиції"

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808-го. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви у Європі. Їхні камери для тортур виявляли під церквами.

У листопаді 1808-го Наполеон напав на Іспанію і переміг. Монарх приділяв увагу проблемам католицької церкви в Іспанії. Хотів встановити контроль над країною та реорганізувати церковне життя. Французький імператор проголосив програму реформ, яка скасувала феодальні привілеї. Спрощувались внутрішні митниці, ліквідовувалась інквізиція. Наполеон вважав, що вона підриває монархію і цивільну владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закатували до смерті 149 відьом

Наказав заарештувати членів Вищої ради інквізиції. Вони покинули Мадрид і організували суди інквізиції в районах, які не захоплених французами. Інквізитори показували французам всі приміщення, заявляючи, що відомості про жорстокі методи трибуналу перебільшені.

Наполеон скасував інквізицію, але з падінням імперії 1814 року її було відновлено. "Реставрована" інквізиція діяла більш помірно, під час революційних подій 1820 року її скасували вдруге. Останнього єретика було засуджено і спалено 1826-го у Валенсії. Ця подія викликала невдоволення всієї Європи. Після втручання папи діяльність іспанської інквізиції було остаточно зупинено.

У містечку Салемі, штат Массачусетс 22 вересня 1692-го судили "відьом". За 14 місяців у чаклунстві звинуватили 172 людей. Англійським законодавством чаклунство вважали кримінальним злочином. Звинувачували всіх підряд - від жебраків до представників влади. Проти відьом свідчили заможні селяни й раби, слуги й діти.

Зараз ви читаєте новину «Монарх скасував інквізицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути