вівторок, 22 вересня 2020 09:20

Закатували до смерті 149 відьом

Закатували до смерті 149 відьом
Суд над однією зі звинувачених у відьомстві в містечку Салем поблизу Бостона 1692 року. Гравюра XIX ст.

У містечку Салемі, штат Массачусетс 22 вересня 1692-го судили "відьом". За 14 місяців у чаклунстві звинуватили 172 людей.

Англійським законодавством чаклунство вважали кримінальним злочином. Звинувачували всіх підряд - від жебраків до представників влади. Проти відьом свідчили заможні селяни й раби, слуги й діти.

Салем було засновано 1629 року пуританами. Салемські події почалися в січні 1692 року, коли дві дівчинки 9 і 11 років стали демонструвати дивні симптоми: їх мучили судоми, їх щипали і штовхали невидимі руки, вони видавали крики і гарчали, кидалися предметами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камери для тортур ховали в підвалі церкви

Жителів Салема охопила масова істерія. Почали заарештовувати родичів обвинувачених і тих, хто протестував проти свавілля в місті. Підозрюваних у чаклунстві піддавали катуванням, заковували в кайдани, тримали в бостонській в'язниці в жахливих умовах. Сподіваючись зберегти своє життя, арештовані зізнавалися в чорнокнижництві й указували на інших людей як на спільників.

Всього за час антивідьмівської істерії у в'язниці виявилося 150 осіб. Засуджено було 31 людину. З них повісили 19 осіб, двоє померли у в'язниці, одного задушили під час катування, семеро отримали відтермінування вироку, одну тримали без суду у в'язниці, потім продали у рабство за борги, один утік. 1697 року судді визнали свою помилку, 1702 року рішення суду було визнано незаконним.

1992 року в Салемі встановили пам'ятник жертвам полювання на відьом. Туди щорічно приїжджають понад 100 тис. туристів. Пагорб Шибениць, де вішали засуджених, нині забудовано житловими кварталами, але салемці вірять, що там дотепер живуть привиди страчених.

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808 року. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви в Європі. Їхні камери для тортур виявляли під церквами.

Зараз ви читаєте новину «Закатували до смерті 149 відьом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути