Ексклюзиви
понеділок, 04 листопада 2013 18:42

Могилу знатного скіфа розграбували майже відразу після поховання

Могилу знатного скіфа розграбували майже відразу після поховання
Фото: zp.kp.ua

Українські археологи розкопали на Хортиці поховання, що належало дуже знатній персоні, можливо воїну. На користь цього говорить сам об'єкт і обсяг праці, який довелося витратити його творцям, повідомляє "Комсомольська правда в Україні".

"Судячи з цих предметів, це скіфське поховання приблизно 5 - 4 століть до нашої ери. Найімовірніше, тіло дістали з могили ще коли воно не встигло розкластися, тому що тут ми не знайшли жодної кісточки, - каже керівник "Нової археологічної школи" Олег Тубольцев. - В історії таке не дивно. Грабували могили часто і це при тому, що скіфи дуже ревниво ставилися до осквернення могил і в принципі об'єктів їхньої культури. Ще Геродот писав, що якщо скіфам вдавалося зловити розкрадачів могил, вони розплавляли все вкрадене ними золото і заливали в горлянку злодієві".

Майже за кілометр від берега, де великих каменів в принципі бути не може, археологи знайшли коло діаметрів в сім метрів, викладене з 80-кілограмових валунів і засипання більш дрібними каменями. Трохи віддалік стояв вкопаний в землю 1,5-метровий 200-кілограмовий камінь. Спочатку науковці припускали, що виявили стародавню обсерваторію. Скіфська могила дуже знатного воїна - була другою версією істориків, але саме вона підтвердилася.

Що стосується подальшої долі знахідки, вже наступного року її відкриють для туристів. Це стане ще одним музейним експонатом під відкритим небом, подібно до вівтарів Сонця і Місяця, які знаходяться недалеко від музею козацтва.

Зараз ви читаєте новину «Могилу знатного скіфа розграбували майже відразу після поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути