Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2020 08:21

Митрополити освятили храм у селі

Митрополити освятили храм у селі
Єдиною добре збереженою пам'яткою Білого Каменя є церква Святої Трійці. Фото: http://www.kray.org.ua

Під час візиту в село Білий Камінь на Львівщині, митрополит Сильвестр освятив наріжний камінь під нову муровану церкву 26 травня 1895-го. За п'ять років храм освячено митрополитом Андреєм Шептицьким.

Село Білий Камінь розташоване в Золочівському районі, перша письмова згадка датується ще 1493 роком. Єдиною добре збереженою пам'яткою Білого Каменя є церква Святої Трійці. Храм зведений лише у 1900 році, його історія пов'язана зі знаковими для Галичини постатями – митрополитами Сильвестром Сембратовичем та Андреєм Шептицьким.

Дерев'яна церква існувала вже у XV-XVI століттях, на початку 1880-х ця стару церкву розібрали. Громада вирішила побудувати новий мурований храм. Проте його спорудження постійно відкладалося і лише 26 травня 1895 року предстоятель УГКЦ митрополит Сильвестр Сембратович освятив наріжний камінь під нову церкву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За радянського в'язня Йосипа Сліпого клопоталися Папа Римський і президент США

Перше входження до церкви відбулося 12 червня 1900 року, за рік храм освятив Митрополит Андрій Шептицький. У радянські часи церкву не закрили, але парафія змушене була підпорядкуватись російській православній церкві. Після відновлення Незалежності України церква перейшла до Православної церкви України.

25 січня 1965 року український дисидент Йосип Сліпий, який відбув 18 років у радянських концтаборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.

Зараз ви читаєте новину «Митрополити освятили храм у селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути