Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 04:21

За радянського в'язня Йосипа Сліпого клопоталися Папа Римський і президент США

За радянського в'язня Йосипа Сліпого клопоталися Папа Римський і президент США
Митрополит Йосип Сліпий 18 років відбув у радянських концтаборах. Фото: Вікіпедія

25 січня 1965 року український дисидент Йосип Сліпий, який відбув 18 років у радянських концтаборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.

Йосип Сліпий народився 17 лютого 1892 року в заможній селянській родині в селі Заздрість, нині Теребовлянського району Тернопільської області. Після закінчення Тернопільської гімназії вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії. Далі навчався в австрійському Інсбруку та Римі. За шість років в Унівській лаврі тодішній глава Української греко-католицької церкви митрополит Андрей Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на священика.1925 - номінований ректором Львівської духовної семінарії.Коли в 1939 році в Західну Україну ввійшли радянські війська Шептицький таємно висвятив Йосипа Сліпого на єпископа з правом наслідування митрополичого престолу. По його смерті Сліпий у 1944 році вступив у права Галицького митрополита. 10 квітня 1945 арештований НКВС, звинувачений у "ворожій діяльності проти УРСР і співпраці з німецько-фашистськими окупантами". Відбував покарання у таборах Сибіру та Мордовії. 1963 року звільнений за клопотанням папи Римського Івана ХХІІІ та президента США Джона Кеннеді. Виїхав до Італії, оселився у Ватикані. На другий день після прибуття Йосип Сліпий зустрівся з Папою. Щоб відвідати главу Католицької церкви, мусив позичити рясу. Годину вони спілкувалися наодинці у приватному кабінеті понтифіка. Митрополит подарував йому карту СРСР з позначеними місцями, у яких відбував покарання. Про ту зустріч із Папою Йосип Сліпий сказав: "Узяв мене в свої обійми й плакав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Митрополит Йосип Сліпий 18 років відбув у радянських концтаборах

25 січня 1965 року Папа Павло VI іменував його кардиналом. У Римі з ініціативи Йосипа Сліпого засновано Український католицький університет, зведено греко-католицький собор святої Софії. Кардинал Йосип Сліпий відвідав країни, у яких живе українська діаспора, зокрема Канаду, США, Бразилію, Аргентину, Австралію. Помер 7 вересня 1984 року у Римі. У Ватикані оголосили 40-денну жалобу. Був похований у соборі святої Софії. 1992 року перепохований у крипті собору святого Юра у Львові.

Зараз ви читаєте новину «За радянського в'язня Йосипа Сліпого клопоталися Папа Римський і президент США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути