Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 07:07

Мілош Форман погоджувався працювати за обід
8

13 квітня 2018-го у США, у віці 86 років помер режисер, дворазовий володар премії "Оскар" Мілош Форман. За словами дружини Формана, режисер помер після нетривалої хвороби.

"Його відхід був спокійним. Поруч з ним були його сім'я і близькі друзі", - сказала дружина режисера.

Ця людина зробила величезний вклад в історію кіно. Форман здобув популярність під час чехословацької Нової хвилі, однак згодом почав творити в стилі "Нового Голлівуду" 70-х. Він знімав як гостросюжетні драми, так і чорні комедії. Найвідоміші "Пролітаючи над гніздом зозулі", "Амадей", "Любовні пригоди блондинки", "Бал пожежників", "Волосся", "Людина на Місяці", "Відрив", "Вальмон", "Народ проти Ларрі Флінта" тощо.

Форман народився 18 лютого 1932 року в чехословацькому місті Чаславі (розташоване на території сучасної Чехії). Його справжнє ім'я - Ян Томаш Форман. Коли майбутньому режисерові було 8 років, його батька, професора і члена групи з опору нацистської окупації, заарештувало гестапо. Незабаром після цього місцевий крамар здав нацистам матір Формана. Батько був убитий в Бухенвальді за поширення забороненої літератури, а мати загинула в Освенцимі. Хлопчика виховували дядько і друзі сім'ї.

"Мої батьки були арештовані нацистами під час війни, коли мені було вісім років. Потім мені сказали: твої батьки в концентраційному таборі, не хвилюйся, вони скоро повернуться і все буде добре. У той час єдині табори, про які я знав, були скаутські. Я навіть не міг собі уявити, що відбувалося з моїми батьками. Потім хтось прийшов і сказав: "Мілош, твоя мати мертва". Але ця фраза нічого не змінила в моєму житті. Матері не було поруч уже два роки. Напевно, якби вона померла вдома, все було б інакше. Ця фраза наздогнала мене набагато пізніше, вже після війни, коли я підріс і раптом почав по-іншому думати про речі, які відбуваються навколо", – казав Мілош Форман.

Після Другої світової війни Формана віддали в інтернат для військових сиріт. За словами самого режисера, в школі майже не було дітей, що залишилися без батьків. "Я був здивований тій кількості учнів нашої школи-інтернату, у яких взагалі-то були мати і батько", - говорив він.

Мілош навчався в інтернаті з Вацлавом Гавелом, майбутнім президентом Чехії.

Також Форман вчився разом з дітьми багатих чехословацьких сімей: в післявоєнні роки і нові радянські еліти, і старі капіталістичні прагнули продемонструвати свою щедрість і заснувати кращу школу для хлопчиків, які втратили батьків під час війни. Завдяки великій кількості пожертв у інтернату з'явилася можливість наймати кращих вчителів, а у Формана - отримати гарну освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 яскравих фільмів Мілоша Формана

З раннього дитинства Формана приваблював театр. Він познайомився з театральним світом ще у воєнні роки завдяки своєму старшому братові Павлу, який працював художником в театральній трупі. Після школи майбутній режисер вступив на сценарний відділення Академії музичних мистецтв у Празі.

На другому курсі Мілош Форман брав участь в конкурсі на роль телеведучого. "Я думав, що ця робота стане хорошим початком для кар'єри спортивного коментатора, яка тоді здавалася мені найкращою роботою в світі", - згадував режисер.

У 1958 році Форман одружився з відомою актрисою чеського кіно Яною Брейховою, з якою він познайомився на зйомках фільму "Щенята". Цей шлюб розпався в 1962 році. Через два роки режисер одружився з іншою чеською актрисою Вірою Кресадловою-Формановою, від якої у нього народилися близнюки Петро та Матей.

На початку 1960-х років Форман купив свою першу кінокамеру в Східній Німеччині і почав знімати документальні фільми. У 1963 році його фільм "Чорний Петро" отримав головний приз кінофестивалю в Локарно і приніс режисерові світову популярність.

У 1967 році Форман отримав дозвіл на поїздку в Нью-Йорк для роботи над своїм першим американським фільмом в студії Paramount. Після введення радянських військ до Чехословаччини в 1968 році режисер вирішив емігрувати в США. Рік по тому він розлучився зі своєю другою дружиною.

За свій перший американський фільм, драму "Відрив", що вийшла на екрани в 1971 році, Форман отримав Гран-прі Канського кінофестивалю. Однак картина виявилася комерційно провальною.

Коли закінчився термін його контракту зі студією Paramount, Форман офіційно став емігрантом і міг дозволити собі витрачати не більш одного долара в день. "Я жив в очікуванні пропозиції, яка змінить моє життя, а між справою погоджувався на будь-яку роботу, за яку хоча б обіцяли безкоштовний обід", - розповідав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер режисер фільму "Пролітаючи над гніздом зозулі"

У 1974-му режисер отримав таку пропозицію: актор Майкл Дуглас і незалежний продюсер Сол Зенц запропонували йому зняти екранізацію книги Кена Кізі "Пролітаючи над гніздом зозулі". Прем'єра відбулася рік тому і була надзвичайно успішною - фільм отримав п'ять головних "Оскарів", включаючи нагороду за кращу режисуру. Через два роки Форман отримав громадянство США.

Наступним великим успіхом Формана став фільм "Амадей", присвячений Моцарту і вийшов в 1984 році. Картина виграла вісім "Оскарів", в тому числі приз за кращий фільм, кращого режисера і кращого актора.

У лютому 1990 року Форман зустрівся в Нью-Йорку з останнім президентом Чехословаччини, першим президентом Чехії, драматургом і письменником Вацлавом Гавелом, разом з яким він навчався в інтернаті для військових сиріт. В кінці 1990-х режисер зустрів свою третю дружину, Мартіну Форман, від якої у нього теж народилися сини-близнюки Джим і Енді. Їх назвали на честь акторів-коміків Джима Керрі і Енді Кауфмана.

Пізніше ім'ям режисера назвали астероїд 11333 - Форман. Крім того, він отримав посаду почесного професора кінематографії Колумбійського університету. Його останній фільм, "Привиди Гойї", вийшов в 2006 році.

Цитати Формана

Мені здається, кожен так чи інакше мріє зняти кіно в Голлівуді.

Багато хто говорить мені, що бути чужаком - це дуже зручно, що чужинець бачить такі речі, які око місцевого просто не помічає. Мені не дуже подобається ця думка. Я відчуваю себе чужаком і тут і там. Я забув чеську, але так і не вивчив англійську.

Жити в страху - це дуже нудно.

Взагалі-то, я боягуз. Багато речей я можу дозволити собі тільки в кіно. Я намагаюся не ризикувати своїм приватним життям.

Я розглядаю кожен фільм, як біографію, незалежно від того, біографія чи це живої людини або вигаданої.

Правда зазвичай дуже нудна. Тому що це правда.

Сама собою цензура - це не таке вже й страшне зло. Найстрашніше зло - це те, що цензура породжує - самоцензура.

Цілком очевидно, чому політики і продюсери хочуть, щоб всі фільми були сентиментальними. Їм не потрібна життя, їм потрібна казка.

Коли Горбачов прийшов до влади, він організував в Москві щось на зразок симпозіуму. І вони запросили мене. Там було багато людей. Люди з усього світу. Радянський режисер Куліджанов вирішив зробити зі мною інтерв'ю. Він знав, що я давно вже громадянин США і таке інше. І він запитав мене: "Що вам, товарише Форман, здається найбільш значущою подією в XX столітті?" І я сказав - вибух атомної бомби. Він замекав: "Чому? Чому, товариш Форман? "Я сказав:" Пам'ятайте, в першій половині століття було дві світові війни. Багато мільйонів людей загинуло. А потім, в 1945, вибухнула бомба. Зараз століття вже добігає кінця, а третя світова так і не почалася. Вона не почалася тільки тому, що і американські і ваші генерали раптом усвідомили, що в разі атомної війни вони будуть в такій же небезпеці, як і рядовий в траншеї. Раніше все було дуже просто: генерали сиділи в теплих кімнатах і посилали мільйони людей на смерть. Їм нічого не загрожувало. Але зараз будь-хто, хто може натиснути кнопку, розуміє, що і з того боку знайдуться люди, яким є на що натиснути. І всі вони в однаковій небезпеки ". Думаєте, вони показали це по телевізору? Ні!

Я ніколи не був особливо політизованим. Мені нудно аналізувати газетні статті, політичні програми. Коли росіяни були в Празі, я був в Парижі.

Чим старшим ти стаєш, тим складніше тобі знайти щось таке, на що б ти міг витратити пару років життя.

Зараз ви читаєте новину «Мілош Форман погоджувався працювати за обід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути