Ексклюзиви
середа, 15 вересня 2021 11:55

Міліціонери розігнали художню виставку бульдозерами

Міліціонери розігнали художню виставку бульдозерами
Митці-авангардисти у Беляєво перед розгромом Фото: pastvu.com

15 вересня 1974 року в Москві радянська міліція знищила виставку картин митців-авангардистів. Проти художників та їхніх робіт застосовували бульдозери й поливальні машини. Через це виставку прозвали "бульдозерною".

Перед тим в СРСР авангардистам заборонили демонструвати власні картини офіційно. Вони зазнавали переслідувань через те, що не визнавали напрям соціалістичного реалізму в країні й не дотримувалися інших меж. Митці мали показувати життя трудящих, "епоху класової боротьби", розвиненого соціалізму тощо.

Попри постійні цькування та попередні невдачі, художники вирішили провести виставку просто неба. Її ініціаторами стали колекціонер Олександр Глезер, художник Оскар Рабін і ще 12 митців. Вони відкинули Червону площу й вирішили розкластися на пустирі у Беляєві. Подали офіційну заявку до Московської міськради, чиновники якої згідно з правилами не могли заборонити мирну виставку, але все ж продумали, як зупинити художників опосередковано. Свій захід митці назвали "Перший осінній огляд картин просто неба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поети виступили проти пам'ятника Шевченку в Москві

15 вересня міліціонери почали безпідставно затримувати деяких художників - учасників виставки на станціях метро. А тих, хто прибув на пустир, почали оточувати люди в робочій формі, які також були працівниками міліції. Розгром виставки розпочали зі звинувачень, що художники "заважають робітникам проводити суботник у неділю". Згодом накинулися на митців із кулаками й почали нищити картини. Застосували й важку техніку.

"Один бульдозерист, прорізавши картини Оскара Рабіна, збив із ніг художника. Інший врізався в змішаний натовп. Поливальні машини розганяли художників і глядачів потужними струменями води. Молодики знищили за допомогою машин і розпалених багать 18 картин", - писали художники 16 вересня в листі до радянського уряду.

Окрім митців, побили й численних гостей, випадкових перехожих і навіть іноземних журналістів. Останні повідомили про розгром виставки на Захід. А в результаті цього найвищі партійні чини розкритикували рішення місцевої влади застосувати силу, констатувавши, що міська рада Москви налаштувала проти СРСР не лише "буржуазну" пресу, а й Західні комуністичні партії.

Влада майже миттєво й показово пішла на поступки й дозволила організувати нову виставку. Вона відбулася 29 вересня 1974 року в Ізмайлівському парку. Дістала неофіційну назву "Чотири години свободи".

Єдиним офіційно визнаним мистецьким напрямом в СРСР був соціалістичний реалізм. Художникам, які не хотіли прославляти радянську дійсність, забороняли публічно демонструвати роботи. Наприкінці 1960-х незалежні московські митці спробували влаштувати кілька виставок. Одну, в Інституті міжнародних відносин, закрили через 45 хв., іншу, в Будинку архітектора, за 15 хв. Рекордс­меном став Едуард Зюзін - від відкриття експозиції його картин у кафе "Аеліта" до візиту міліції минуло 3 год.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери розігнали художню виставку бульдозерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути