субота, 15 вересня 2018 05:06

Міхай Волонтір врятував свого героя Будулая від смерті
6

Три роки тому, 15 вересня 2015-го, не стало Міхая Волонтіра, радянського і молдавського актора театру і кіно, театрального режисера. Його найбільше знають за роллю Будулая у радянських фільмах "Циган" і "Повернення Будулая".

Він помер 81-річним від раку. Останні десять років майже не бачив через цукровий діабет.

Незважаючи на погане самопочуття, актор майже до смерті продовжував працювати і грати у виставах. Отримував 20 доларів зарплати і 29 - пенсії.

У 2000 році Міхая Волонтіра визнали одним з найвидатніших акторів ХХ ст. у Молдові.

Він зіграв близько 120 головних ролей у театрі, а також знявся в 40 фільмах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михай Волонтір ділить гримерку з дружиною

Незважаючи на всесоюзну популярність і славу, запрошення працювати у Москві, Міхай Волонтір ніколи не залишав своє рідне місто Бєльці.

Коли 1978-го знімали "Цигана", Клара Лучко - виконавиця головної жіночої ролі - не захотіла партнера, якого їй запропонував режисер.

"На проби приїхав один актор із Вірменії, щуплий, невеликого зросту, з довгим хвилястим волоссям, вузькоплечий і тонконогий, — згадувала Клара Лучко. — Коли я побачила його, то подумала: ні, якщо це Будулай, то я грати не зможу. Сказала режисерові: "Саша, мені здається, він не дуже підходить".

"Зате він схожий на Ісуса Христа".

"Я не зможу його полюбити", — наполягала Лучко.

А потім згадала, що два роки тому в "Корені життя" знімалася із молдавським актором Міхаєм Волонтіром.

"Паралельно він знімався в іншій картині, грав десантника, і волосся в нього було коротким, — розповідає гример серіалу "Циган" Григорій Волошин. — Ми нарощували йому волосся, крутили на плойку, ліпили бороду, а ось вуса були його. За сюжетом картини він старів — сивину робили фарбою з тонального крему і бензину. Бензин випаровувався й залишався білий наліт. Для інших кадрів зафарбовували цей наліт сажею".

Грим Волонтірові робили півтори години. Йому довелося підтягнути російську — не хотів, щоб його дублювали. Акторові призначили одну з найменших ставок серед усіх на знімальному майданчику 5–7 крб у день. Клара Лучко отримувала 40.

"Я знімуся безкоштовно, — заявив Волонтір, — подачки мені не треба".

Гроші йому таки виплатили, але вже після виходу фільму в прокат.

Після виходу фільму на екрани поповзли чутки, що у виконавців головних ролей і в житті — кохання.

"Ми дружили, але роману не було, — запевняла Лучко. — Разом ходили на річку, засмагали. І постійно обговорювали наші сцени. Волонтір — професіонал. Мені сподобалося, що Міхай навчився в місцевого коваля основ цього ремесла. І все для того, щоб Будулай був справжнім. Коли знімали першу частину, він викував сам підкову. Вважав її талісманом".

Фільм "Циган" на екрани вийшов наприкінці 1979-го. А Волонтір попросив режисера не вбивати свого героя. З ним несподівано погодився і автор роману Анатолій Калінін. Стараннями Міхая в сценарій внесли зміни, Будулай залишився живий. Через шість років з'явилося продовження — "Повернення Будулая. Фільми зібрали біля екранів мільйони глядачів. За сімейне щастя Клавдії і Будулая щиро переживала вся країна. Міхай Волонтир став національним героєм, улюбленим циганом Радянського Союзу. Багато хто, не запам'ятавши прізвища актора, стали називати його Будулаєм.

"Я не ображався, - говорив він. - Не багато артистів удостоюється честі носити ім'я свого героя".

Де б потім не з'являвся артист, до нього юрбами приходили цигани, дякували за фільм, за достовірно зіграну роль. Для мільйонів жінок різних національностей він став чоловічим ідеалом. До останніх днів до нього в Бєльці приходили листи: "Якщо ви самотні, приїжджайте! Люблю вас довгі роки". "Побачила вас на екрані. Досі шукаю чоловіка, схожого на вас".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кларі Лучко платили 40 карбованців у день

Та чоловік був одруженим на актрисі із свого ж театру.

"Єуфросинія мудра жінка, не ревнувала мене. 1959-го вона грала у театрі "Інтерколгоспник" міста Коушани. За збігом обставин і я, і вона виконували головні ролі в одній виставі. Коли Єуфросинія приїхала в Бельці, нам запропонували зіграти разом. Тож познайомила нас сцена. Весілля не було. Я мав чугунку і сковороду — так і одружилися. Ми навіть обручок не мали, бо не було грошей. Купили їх 1975-го, коли таємно вінчалися у Румунії, у Брашові. Ніхто в театрі не знав. Ми хоч і безпартійні були, але боялися", - згадував.

"Вона вже теж старенька, дай Бог їй здоров'я. Вона - мій ангел-охоронець, - казав в останньому інтерв'ю. - По дому я роблю, що можу. Але господиня - моя дружина. Вона пере, прасує, готує. Дуже хороша господиня і актриса. Коли я зараз хворів, їй було дуже важко зі мною. Найважче, мабуть, ніж мені. Вона приїжджала з Бєльців в Москву, потім до Петербурга. Не пам'ятаю свій тодішній стан, бо був без свідомості, але знаю, що вона була поруч зі мною вдень і вночі.

У подружжя - одна донька Стелла, яка працює дипломатом у Франції. Та є єдина онучка.

Актор любив собак, підгодовував бродячих, один із псів грав на сцені. Любив полювати, та мусив продати улюбленого вінчестера, щоб проходити медичні обстеження. На операції пішли гроші і від продажу машини та садової ділянки.

В останньому інтерв'ю в нього запитали, яка роль улюблена? Може, "Циган"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов з життя радянський актор Міхай Волонтір

"Є у мене картини набагато кращі. Переважно, це військові фільми. "Ця мить" - прекрасний фільм. "Будулай" йшов у всіх домівках, тому люди його пам'ятають і люблять більше, ніж інші картини. Я жив цією роллю, так було у всіх моїх фільмах. У мене всі мої ролі, як мої пальці. Це як сказати, який палець з усіх любиш найбільше. Я все люблю, вони всі мої. Моє життя в них".

Зараз ви читаєте новину «Міхай Волонтір врятував свого героя Будулая від смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути