четвер, 10 січня 2019 08:20

Метро почали освітлювати гасовими лампами

Метро почали освітлювати гасовими лампами
Будівництво першого у світі метрополітену у Лондоні. Фото: London Undeground

В Лондоні 10 січня 1863 року запрацював перший у світі метрополітен. Його довжина була 6 км. На лінії створили сім станцій. За перший день здійснили 120 поїздок і перевезли 38 тис. пасажирів.

В середині ХІХ століття населення Лондона досягло 2 млн і в місті складалася важка транспортна ситуація. Будівництва підземної залізниці почалось в березні 1860 року.

Перша лінія була не глибокою і будувалася відкритим способом. Від станції Паддінгтон по освітлених гасовими лампами тунелях з інтервалом 15 хвилин по маршруту відправилось шість поїздів з чотирма вагонами кожний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вигідно купили у росіян півострів

Поїзди тягнули паровози. Через недостатню вентиляцію підземка була задимлена так, що часто на станціях ставало важко дихати. Попри це метрополітен став популярний, так як був найшвидшим видом транспорту в Лондоні. В той час середній пасажиропотік за день становив 26 тис. чоловік. За перший рік роботи Лондонський метрополітен перевіз 9,5 млн осіб, а за 1864 рік - 12 млн.

У 1933 році шість муніципальних компаній, в управлінні яких були 7 гілок метрополітнену, об'єднались в єдину організацію London Transport. Сьогодні лондонський метрополітен має 270 станцій на 11 лініях загальною довжиною 402 км. Щодня ним користуэться 4,5 млн пасажирів.

Півострів Аляска став 49-м штатом США 3 січня 1959-го. Це сталося через 92 роки після придбання цієї території у Росії.

Зараз ви читаєте новину «Метро почали освітлювати гасовими лампами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути