четвер, 03 січня 2019 08:22

США вигідно купили у росіян півострів

США вигідно купили у росіян півострів
Аляска стала 49-м штатом США. Колаж: Ясмін Лерхнер

Півострів Аляска став 49-м штатом США 3 січня 1959-го. Це сталося через 92 роки після придбання цієї території у Росії.

Її відкрили російські дослідники Михайло Гвоздєв та Іван Федоров 1732-го. Освоєння йшло повільно. Єдиний промисел, який можна було тут розвивати – добування хутра. Але він не приносив значних прибутків. Постійно існувала загроза вторгнення Великої Британії. В середині ХІХ ст. там жили майже 10 тис. осіб. Чверть із них – росіяни, решта – корінні жителі, алеути й ескімоси.

Американці хотіли купити Аляску ще 1854-го. Але в Росії почалася Кримська війна, потім у США – громадянська. Торги велися через 12 років. На той час між державами були дружні стосунки. Загальна площа проданої сухопутної території – 1,5 млн кв. км. Тобто 1 кв. км коштував США менше $5. Також передавалося все нерухоме майно, колоніальні архіви, офіційні й історичні документи. 18 жовтня 1867 року на Алясці спущено російський прапор і піднято американський. США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці продали уряду землі за безцінь

Для жителів Аляски передача пройшла непомітно. Лише змінили календар з юліанського на григоріанський – посунули дати на 12 днів. У російських газетах про це повідомили кількома замітками. Більшість громадян імперії не знали, що країна володіла цією територією.

1896 року на півострові відкрито великі поклади золота, нафти, міді, нікелю, вугілля, олова. А згодом тут взагалі почалася "золота лихоманка". У XX ст. геологи знайшли на цій території нафту. Найбільший штат США став найвигіднішим надбанням американського уряду.

9 травня 1832 року 15 вождів індіанців племен семінолів продали уряду США свої землі в штаті Флорида і перейшли на територію за річку Міссісіпі. Починаючи з 1810 року американці окупували й анексували частину Західної Флориди.

Зараз ви читаєте новину «США вигідно купили у росіян півострів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути