середа, 21 березня 2018 08:20

Менеджер The Beatles змінив шкірянки музикантів на піджаки без комірів

Менеджер The Beatles змінив шкірянки музикантів на піджаки без комірів
The Beatles. Фото: Вікіпедія

21 березня 1961 року на сцені ліверпульського The Cavern Club відбувся перший виступ The Beatles. Головною дійовою особою була давно забута група The Bluegenes, а The Beatles (тоді ще квінтет) виступали як група для підтримки. У наступні два роки група дала майже 300 концертів на цій сцені.

Учасники майбутнього гурту народилися та виросли у Ліверпулі — місті, де на кінці п'ятдесятих років спостерігався сильний вплив американської поп-музики. Навесні 1957-го 16-річний Джон Леннон заснував гурт, до якого увійшли його однокласники - Джордж Гаррісон, Стюарт Саткліфф і Піт Бест. На його запрошення Пол Маккартні, що також захоплювався сучасною музикою та грав на гітарі, теж прийшов на концерт гурту у саду парафіяльної церкви святого Петра у ліверпульському районі Вултон. Гурт грав музику в стилі скіфл, кантрі-енд-вестерн, і дедалі тяжів до рок-н-ролу. До його репертуару входили не тільки американські хіти, але й власні пісні Леннона й Маккартні. Сучасна назва гурту — The Beatles — з'явилася у квітні 1960 року. Це поєднання слів beetles ("жуки") та beat ("ритм", "удар"). Наприкінці 1961-го на один із концертів The Beatles у "Каверні" зайшов Браян Епстайн, який незабаром став менеджером гурту. Першою справою для Епстайна була зміна іміджу музикантів: замість чорних шкірянок музиканти одягли фірмові піджаки-безкомірки та змінили преслівські зачіски на довгі чубчики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перший у світі музей Джона Леннона

Леннон, Маккартні й Гаррісон вирішили на місце ударника Піта Беста запросити Рінго Старра, що грав у другому за популярністю ліверпульському гурті Ror Storme and the Hurricanes. У вересні 1962 The Beatles записали свою першу "сорокап'ятку", у яку ввійшли Love Me Do та P.S. І Love You, які попали в національну топ-двадцятку у жовтні. На початку 1963 композиція Please Please Me зайняла в хіт-параді Великої Британії друге місце, а 11 лютого 1963, усього за 13 годин, був записаний дебютний альбом гурту. Улітку 1963 року з'явилися перші ознаки явища, що одержало назву "бітломанія". По закінченні перших європейських гастролей The Beatles переслідували натовпи шанувальників, і вони з'являлися на публіці тільки під охороною поліції. Наприкінці жовтня того ж року сингл She Loves You побив усі рекорди тиражів за всю історію грамофонної промисловості Великої Британії, а в листопаді Тhe Beatles виступили перед королевою Єлизаветою ІІ. Гурт став одним з найуспішніших, з комерційної точки зору, музичних гуртів в історії популярної музики. Кількість проданих платівок перевищує один мільярд примірників, що є рекордом світової музичної індустрії. 15 альбомів гурту "Бітлз" очолювали хіт-паради Великої Британії — це більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

Востаннє члени гурту зібралися разом в одній студії 20 серпня 1969 року на записі пісні I Want You (She's So Heavy) із альбому Abbey Road. Леннон оголосив про свій вихід із гурту іншим хлопцям 20 вересня. Юридичні дебати тривали ще довго після розпаду гурту, а розірвання договору про партнерство відбулося тільки в 1975 році. 8 грудня 1980 Джона Леннона убив психічно неврівноважений громадянин США Марк Чепмен. 29 листопада 2001 року після важкої хвороби пішов з життя Джордж Харрісон. Пол Маккартні і Рінго Старр продовжують гастролювати по всьому світу і записувати нові альбоми. Час від часу вони перетинаються один з одним і спільно беруть участь в різних шоу. На честь кожного з чотирьох учасників гурту було названо малі планети — 4147 Леннон, 4148 Маккартні, 4149 Харрісон, 4150 Старр, а 1998 року на честь усього гурту була названа мала планета 8749 Бітлз. 5 грудня 2015 року, до 50-річчя з дня, коли The Beatles відіграли свій останній концерт у рідному місті Ліверпулі, відбулося відкриття пам'ятника знаменитій "Ліверпульській четвірці".

9 жовтня 2000 року в Токіо відкрили перший у світі музей Джона Леннона. На відкритті вдова музиканта Йоко Оно пояснила журналістам, що місце для музею на протилежному від Англії боці земної кулі вибрали, щоб "віддати данину ідеям Леннона про об'єднання людства". Він розташований на двох поверхах будівлі у 30 км на північ від Токіо. Його площа - 3600 кв. м, і він містить близько 130 предметів, пов'язаних з особою і творчістю рок-легенди. Серед них - рукописи віршів до пісень, що стали всесвітньо відомими. І електрогітара, на якій Леннон грав на початку 60-х, коли Beatles була ще маловідомою групою, яка виступала в гамбурзьких клубах.

Зараз ви читаєте новину «Менеджер The Beatles змінив шкірянки музикантів на піджаки без комірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути