Ексклюзиви
середа, 04 серпня 2021 08:21

Мазепу обрали гетьманом

Мазепу обрали гетьманом
Іван Мазепа спадкоємців не залишив — дітей гетьман не мав. Фото: https://iprosvita.com

На козацькій раді в селі Коломак 4 серпня 1687-го Івана Мазепу обрали гетьманом Лівобережної України.

Іван Мазепа походив із сім'ї українського шляхтича Адама-Степана Мазепи і Марини Мокієвської. Після навчання в Києво-Могилянському колегіумі був при дворі короля Речі Посполитої Яна ІІ Казимира. Потім влаштувався до чигиринського двору правобережного гетьмана Петра Дорошенка. Став військовим осавулом і входивдо кола генеральної старшини лівобережної Гетьманщини. Брав участь у перемовинах у Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мазепа одружився з удовою

Осаула Івана Мазепу підтримували не всі козаки. Він користувався підтримкою старшини, заручився підтримкою московської царівни Софії і її фаворита Василя Голіцина. Росіянини підтримали Мазепу на виборах. На Раді присутні були 800 кінних і 1,2 тис. піших козаків. Старшина, яка стояла в перших рядах, вигукнула ім'я Мазепи - так він був обраний гетьманом.

1708-го перейшов на бік противника Московської держави в Північній війні — шведського короля Карла XII, майже за рік до його розгрому московською армією. За виступ проти московського царя його позбавили титулів і нагород, які він отримав в Російській імперії.

Російська Православна Церква піддала Мазепу анафемі. 2 вересня 1709-го Іван Мазепа помер у селі Варниця під стінами Бендерської фортеці. Спадкоємців не залишив — дітей гетьман не мав.

5 квітня 1710-го у Бендерах Молдавського князівства гетьманом Війська Запорозького обрали Пилипа Орлика. Того ж дня гетьман, козацька старшина й запорожці підписали Договори і постановлення прав і вольностей Війська Запорозького, відомі також як "Бендерська конституція".

Конституцію Пилипа Орлика схвалив швецький король Карл XII. Від імені запорожців її підписав кошовий Кость Гордієнко. Та втілити її в життя не вдалося. Пилип Орлик не контролював українські землі та був гетьманом у вигнанні.

Зараз ви читаєте новину «Мазепу обрали гетьманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути