четвер, 30 липня 2015 16:59

Мамонтів убили різкі зміни клімату - вчені

Мамонтів убили різкі зміни клімату - вчені
Фото: Science Picture Company / Science Picture Co. / Corbis.

Ще 30 000 років тому мамонти були поширені всюди, проте вже в кінці плейстоцену, близько 12 000 років тому, вони та ще низка великих звірів раптово зникли. Існують дві основні гіпотези щодо того, чому так сталося. З гідно з першою, в усьому винен клімат, за іншою - люди.

Алан Купер (Alan Cooper) і його колеги з Університету Аделаїди і Університету Нового Південного Уельсу наполягають на кліматичній версії - за їх словами, мамонти зникли все-таки через кліматичні змін, різкі, хоча й короткотривалі. У своїй роботі дослідники спиралися на дані ДНК, які вдалося дістати з кісток. За допомогою відмінностей в ДНК можна було дізнатися, наскільки різноманітною був видовий склад ссавців в тому чи іншому місці - палеонтологів цікавили не лише мамонти, але й інші звірі.

Виявилося, що впродовж 60 000 років різні види вимирали на різних територіях в різний час. Іноді популяція, яка зникла, заміщалася новою, іноді - ні, але в цілому зникнення великих ссавців відбувалося поступово. І, що найголовніше, це явно збігалося у часі з кліматичними флуктуаціями. Льоди Гренландії і осадові породи біля берегів Венесуели дозволили досить точно датувати температурні коливання, коли на Землі раптом всього за кілька десятиліть теплішало на цілих 16 ° С, а потім, через якийсь час відбувався такий же швидкий температурний спад. 27000 - 19 000 років тому Земля переживала період більш-менш постійного похолодання, проте до нього і після було кілька таких температурних стрибків.

Зіставивши дані радіовуглецевого аналізу, за допомогою якого можна визначити вік останків, з палеокліматичними даними, дослідники з'ясували таке. Коли льодовиковий період був на піку, мамонти та інші великі звірі почували себе, судячи з усього, прекрасно. Але їхні популяції сильно скорочувалися і навіть повністю зникали в періоди різкого потепління. Особливо масштабними були вимирання близько 34 000 років тому і в період між 30 000 і 28 000 років тому. Загалом, можна сказати, що гігантські доісторичні звірі загинули від короткочасних кліматичних стрибків.

Зараз ви читаєте новину «Мамонтів убили різкі зміни клімату - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути