вівторок, 18 серпня 2015 17:04

Мамонтів та шаблезубих тигрів знищили люди - вчені

Мамонтів та шаблезубих тигрів знищили люди - вчені
Фото: scientificrussia.ru

Наукова група на чолі з Льюїсом Бартлеттом (Lewis Bartlett) з університету Ексетера провела новаторський статистичний аналіз, зіставивши дані про поширення мамонтів, шаблезубих тигрів та інших стародавніх тварин з появою в цих місцях людей. Згідно з результатами, волохатих носорогів та інших гігантських броненосців знищили все-таки люди. Подробиці викладені в статті в журналі Ecography.

Вчені використовували, за їхніми словами, абсолютно новаторські методи роботи зі статистичним матеріалом. Вони зіставили дані про поширення так званої "мегафауни" - шаблезубих тигрів, мамонтів, шерстистих носорогів, велетенських броненосців, що населяли Землю протягом приблизно 80 тисяч років і зникли десь близько 10 тисяч років тому. Ці дані були зіставлені з відомостями про появу первісних людей в тих чи інших частинах Землі, а також з реконструкцією змін клімату за останні 90 тисяч років. Узагальнивши весь цей величезний обсяг інформації, вчені склали різні сценарії розвитку подій в різних місцях Землі в різні періоди.

Висновки заперечцують думку багатьох учених. На думку Бартлетта і його колег, мегафауна зникла не через кліматичні зміни, а через людей. Що це конкретно означає, ще належить з'ясувати - чи було це пов'язано насамперед з полюванням і вживанням цих тварин в їжу? Або ж люди просто витіснили тварин з їхніх місць проживання? Може бути, принципову роль у цьому процесі зіграло освоєння людьми вогню.

У всякому разі Льюїс Бартлетт, можливо, дещо самовпевнено заявив, що його дослідження "забиває цвях в труну кліматичної теорії", підкреслив, що воно також руйнує міф про гармонійне співіснування первісних людей і навколишнього світу.

Втім, деякі моменти все ще залишаються нез'ясованими. По-перше, наскільки репрезентативні ті дані, які ми на сьогоднішній день маємо про кількість стародавніх тварин в тій чи іншій частині світу, а також про точний час появи тут людей? А по-друге, як визнають самі дослідники, в їхню схему абсолютно не вписуються дані, що стосуються Азії, де зникнення гігантських тварин, судячи з комп'ютерних моделей, не пов'язане ні з людським втручанням, ні з змінами клімату. Куди ж тоді поділися азійські мамонти і носороги?

Зараз ви читаєте новину «Мамонтів та шаблезубих тигрів знищили люди - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути