вівторок, 04 грудня 2012 12:32

Майя готували їжу за допомогою глиняних кульок

Майя готували їжу за допомогою глиняних кульок

Розкопки, проведені на місці кухні в поселенні Ескалера-аль-сьел на півострові Юкатан, принесли 77 цілих куль і 912 фрагментів. Кульки мають близько 2-5 см в діаметрі. Їм більше тисячі років. У них виявлені мікроскопічні шматочки кукурудзи, бобів, кабачка і коренеплодів.

Гіпотеза про те, що майя готували за допомогою глиняних кульок, вже висловлювалася. Але досі не було жодної знахідки, яка дозволила б пов'язати їх з кулінарією. До того ж сучасні нащадки майя цим не займаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніший календар майя не передбачав кінця світу

Аналіз показав, що кулі виготовлялися з місцевої глини. Приблизно однаковий розмір говорить про те, що їх виробництво було поставлене на потік. Обпалювали кульки при низькій температурі.

Швидше за все, глиняні кульки кидали прямо в їжу, для готування або розігрівання, або використовувалися в ямних печах. Майя виривали неглибоку яму і обкладали її каменями або глиняними кульками, після чого розводили над ними багаття й чекали, поки прогорить до вогню. Потім на гарячі камені клали коріння, фрукти та іншу їжу, загорнуту у кукурудзяне листя. Все це засипали землею і листям, щоб тепло не виходило (як в сучасній духовці). Залежно від страви вона була готова через годину або через добу, а то й через кілька днів.

Глиняні кульки виявляли в різних куточках планети, від нижнього басейну Міссісіпі до Південно-Західної Азії, де глини багато, а каменів мало. Їх знаходили і у вогнищах неолітичної села Чаталхююк (Туреччина), що теж наводить на думку про використанняїх під час куховарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У загадковому місті знайшли унікальні написи майя

Ескалера-аль-сьел було елітним селищем. Судячи з керамічних посудин, кам'яних інструментів, особистих прикрас й іншого матеріалу, його залишали у великому поспіху в кінці останнього класичного періоду (800-950 роки).

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Archaeological Science.

Зараз ви читаєте новину «Майя готували їжу за допомогою глиняних кульок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути