Ексклюзиви
четвер, 26 травня 2016 13:55

Львів і літаки - список авіакатастроф

Львів і літаки - список авіакатастроф

"Фотографії Старого Львова" склали історію авіакатастроф на Львівщині від початку 20-го століття і до сьогодення.

16 квітня 1910 року відбувся перший політ літака над містом Львовом. Через поломку двигуна апарат впав та зазнав значних пошкоджень, хоча пілот, на щастя, не постраждав.

1914 року тут трапилась перша летальна авіакатастрофа. Її жертвою став військовий австрійський пілот, чиє судно впало на територію Стрийського парку. Деякий час його могила знаходилась на місці падіння – поблизу Палацу мистецтв (сучасний спорткомплекс "Львівської політехніки"), аж поки 1918 року її не перенесли на австрійський військовий цвинтар на Личаківському кладовищі.

Перша авіапригода за участю цивільного літака відбулась у Львові в 1928 році. Під час польоту судна "Юнкерс" Ф-13 відмовив двигун. Пілоту дивом вдалося посадити машину на полях тодішнього села Рясне Польське (тепер Львів). Посадка була не найм'якішою, оскільки літак навіть перекинувся, однак пасажири зазнали лиш легких ушкоджень та відбулись сильним переляком.

Ще одна, достеменно не підтверджена авіакатастрофа мала місце десь в 1930-х роках. Якщо вірити розповідям, то тоді в районі Залізничного п'ятого парку розбився літак Військової школи льотчиків, члени екіпажу якого загинули.

Одразу після Другої світової війни радянський військово-транспортний літак Лі-2 розбився на згаданій вулиці у районі будинків офіцерського складу. Весь екіпаж судна загинув.

Ще одна халепа з літаком марки Лі-2 трапилася на початку 1950-х років. Тоді, пролітаючи над вул. Окружною судно зачепило крилом радіовежу. Літак від зіткнення впав та вибухнув, а пілот загинув.

Наступна трагедія сталася 26 листопада 1959 року, коли при заході на посадку розбився новенький літак Ан-10. Він впав поблизу села Зимна Вода, де загинули 40 осіб.

26 лютого 1960 року за схожих обстави розбився, знову ж таки Ан-10 з 33 особами на борту. Судно впало поблизу Залізничного п'ятого парку, ставши вже другим по рахунку літаком, що розбився в цьому місці. Цікаво, що вижити вдалося лише одному пасажирові, котрий за свідченнями очевидців був п'яний як чіп, і міцно спав в момент катастрофи. Причинами обох трагедій став дефект конструкції літаків Ан-10.

Через погану погоду у 1963 році літак Л-200 "Морава" , пролітаючи над містом, опустився надто низько та зачепив лівим крилом будинок і впав на дорогу вулиці Коновальця. Під час зіткнення літака з деревом поблизу середньої школи №5 один із двигунів відірвався та полетів вздовж вулиці. Лише дивом ніхто з перехожих під час цього жаху не постраждав. Однак, пілот і пасажири літака загинули.

У травні 1977 року самовпевнений льотчик хотів посадити літак на першу плиту злітно-посадкової смуги. Однак, сталося не так як гадалося, тому судно плазом упало на землю. Лиш дивом ніхто не постраждав, а рятувальники, які прибули на місце аварії ще й потайки збирали "трофеї" у вигляді сувенірів та подарунків, що призначалися для паризького авіасалону, куди й прямував літак.

Останньою у Львові трапилася катастрофа на Скнилові під час авіашоу. Падіння винищувача Су-27 забрало тоді життя 77 людей. Дуже багато отримали травми і каліцтва різного ступеня тяжкості. Загальне число травмованих склало 292 людини, 136 з яких були діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британці викуплять портрет Єлизавети І

Зараз ви читаєте новину «Львів і літаки - список авіакатастроф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути