пʼятниця, 22 червня 2018 13:26

Найкращий друг людини: в Китаї розпочався фестиваль собачого м'яса
35

Щороку в китайському місті Юйлін в провінції Гуансі проводиться фестиваль собачого м'яса.
Фото: Reuters
Багато іноземних твариннозахисних організацій протестували проти фестивалю.
Активісти зробили серію фотографію на підтримку заборони проведення фестивалю.
Активісти зробили серію фотографію на підтримку заборони проведення фестивалю.
Колишня вчителька Ян Сяо Юн витратила понад 614 тис. грн на викуп собак напередодні фестивалю.

Щороку в китайському місті Юйлін в провінції Гуансі проводиться фестиваль собачого м'яса. Його відзначають сьогодні 22 червня.

На честь літнього сонцестояння, китайці вбивають близько 10-15 тис. собак. М'ясо тварин з'їдають разом із плодами лічі (китайська слива. - Gazeta.ua). Фестиваль проводиться в Юйлін з 2009 року.

За віруванням китайців, плоди лічі та м'ясо собак допомагають легше переносити спеку, приносить удачу та підвищує потенцію.

Традиція походить ще з 500 р. до н.е. За рік в країні з'їдають близько 10 млн собак. Це м'ясо не є основою харчування: для порівняння в рік там забивається понад 700 млн свиней та близько 50 млн рогатої худоби.

Традиція вживання собачатини поширена на території Азії в таких країнах, як В'єтнам, Таїланд, Південна Корея.

Автор: Reuters
  У Китаї ця традиція походить ще з 500 р. до н.е. За рік в країні з'їдають близько 10 млн собак.
У Китаї ця традиція походить ще з 500 р. до н.е. За рік в країні з'їдають близько 10 млн собак.

"Коли я подорожувала країною, місцеві знайомі запросили нас на ринок. Було якесь свято, мене пригостили супом. Він був дивний на смак, але я подумала, що то через спеку. Трохи посьорбала і відставила тарілку. Коли виходили з ринку, тайці зізналися, що підсунули мені собачатину. Було гидко, але я ж сюди приїхала знайомитися з культурою", - говорить українка 22-річна Валерія Вакун, про свій досвід знайомства з цим святом.

Фестиваль засуджують захисники тварин, іноземці та багато жителів Піднебесної.

Колишня вчителька Ян Сяо Юнь витратила понад 150 тис. юанів (612,5 тис. грн) на викуп 360 собак і десятків кішок з фестивалю 2014 року, а потім 7 тис. юанів (28,5 тис. грн.) на порятунок ста собак 2015-го. Жінка скуповувала сотні собак і передавала їх до притулків. Знала, що їх готували до фестивалю.

Автор: korysno.pro
  Колишня вчителька Ян Сяо Юн витратила понад 614 тис. грн на викуп собак напередодні фестивалю.
Колишня вчителька Ян Сяо Юн витратила понад 614 тис. грн на викуп собак напередодні фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові зірки приїздять на музичний марафон пам'яті Сліпака

"Багато людей продавали мені собак, я щедро за них платила, а вони хотіли заробити", - говорить Ян Сяо Юнь, захисниця тварин.

Під час акцій протесту 2015 року до Юйліня з'їхалася сотня активістів. Розвертали плакати, розповідали про етичний бік питання, про різні хвороби, якими можна заразитися. У Китаї чимало собак, хворих на сказ. Прибічники традицій не розуміють протесту.

Автор: Reuters
  Активісти зробили серію фотографію на підтримку заборони проведення фестивалю.
Активісти зробили серію фотографію на підтримку заборони проведення фестивалю.

"Є різні традиції харчування. Якщо ви їсте індичку, то чому нас змушуєте відмовитися від собачого м'яса?" – говорить Вей Юань Гуй, прихильник фестивалю.

"Не треба нас критикувати й звинувачувати в немилосерді чи нелюдяності. Для мене, наприклад, огидний і брутальний вигляд має поїдання свинини", - говорить Ліян Сяо Лі.

"Це досить здорова їжа, така як свинина чи курятина. Просто треба бути трохи обачним і знати походження м'яса", - говорить Тенг Хіа Нуй.

Активісти організації Humane Society International напередодні фестивалю випустили десятки собак з кліток. Серед них були золотисті ретривери, сибірські хаскі, ротвейлери, японські мастифи і корейські чиндо. Тварин помістили у переноски і переправили на літаках у США і Канаду.

Автор: Reuters
  Собаку тягнуть до сусіднього двору.
Собаку тягнуть до сусіднього двору.

Жоден китайський закон не забороняє їсти собак. Законопроект про захист тварин запропонували 2009 року. Якби його прийняли, любителям собачого м'яса довелося б платити штраф у розмірі 6 тис. юанів і два тижні відсидіти у в'язниці. Продавцям собачого м'яса очікував би штраф від 10 тис. до 500 тис. юанів (від 40 тис. до 2 млн грн).

Але закон не підписаний.

2011 року китайська влада заборонила схожий фестиваль у місті Цзіньхуа. Причиною стала активне протистояння в інтернеті. Його проводили восени, в пам'ять про перемогу в одній з битв у XIV ст. Тоді лідер цзіньхуанських повстанців наказав вбити собак, бо вони гавкали і будили ворога.

Фестиваль був офіційним святом, а в Юйлін місцева влада спростовує проведення фестивалю. Отже й скасовувати теж нічого. Тим більше, що за рахунок фестивалю відчутно поповнюють місцевий бюджет.

Автор: Reuters
  Тварин тримають у тісних клітках, в яких вони майже не рухаються.
Тварин тримають у тісних клітках, в яких вони майже не рухаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їсти із закритими очима: назвали 10 найогидніших страв

2014 року влада заявила, що не підтримує проведення цього дійства. Але й не забороняє, бо вважають це місцевою традицією, в якій "бере участь мала частина жителів міста". Організатори фестивалю запевняють, що собак вбивають гуманно, а вживання їх м'яса в їжу не відрізняється від поїдання свинини чи яловичини.

В деяких культурах поїдання собачого м'яса вважають частиною традиційної кухні. Інші ж культури вважають поїдання собачатини образливим. Наприклад, в ісламі та юдаїзмі споживання такої їжі заборонене. Собак називають "нечистими тваринами".

У червні 2015 року у Великій Британії була створена онлайн-петиція з вимогою заборонити фестиваль, яка зібрала три мільйони підписів.

Віднедавна поціновувачі незвичайної їжі отримали можливість спробувати особливу новинку - круасани, начинені не шоколадом, і навіть не креветками, а класичною японською стравою - суші. У класичному варіанті "крусуші" - це посипаний кунжутом круасан, начинку якого становить загорнутий у лист водоростей норі рол із копченого лосося з васабі та маринованим імбиром.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий друг людини: в Китаї розпочався фестиваль собачого м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути