понеділок, 15 березня 2021 14:38

Лондон відмовився повернути в Грецію античні артефакти

Лондон відмовився повернути в Грецію античні артефакти
Борис Джонсон виключає повернення мармуру Парфенона в Грецію Фото: artguide.com

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що античні статуї з Парфенону, не повернуть Греції. Вони залишаться у власності Британського музею.

"Уряд Великої Британії має тверду давню позицію щодо скульптур, яка полягає в тому, що вони були законно придбані лордом Елгіном згідно з відповідними законами того часу і з моменту їх придбання на законних підставах належать Британському музею", - прокоментував Джонсон питання щодо повернення артефактів, інформує The Guardian.

Торік міністр культури Греції Ліна Мендоні назвала лорда Елгіна "серійним грабіжником", який вивіз артефакти незаконно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли добре збережену скульптуру правительки

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс зазначив, що врешті-решт Велика Британія "програє цю битву". Додав, що афінський Акрополь належить не лише Греції, а є пам'ятником світової культурної спадщини. І якщо світ дійсно хоче побачити монумент в усій його єдності та красі, то скульптури Парфенону мають повернутися на місце.

Франція вже погодилась повернути Афінам частину фризу, який Лувр довгий час вважав одним із найкоштовніших предметів своєї колекції. В обмін Греція на деякий час передала для виставок вражаючі античні вироби і скульптури з бронзи.

Античні статуї перевозили на початку XIX ст. на приватному судні "Ментор". Корабель побудували в Америці робітники британського дипломата та шотландського дворянина Томаса Брюса, відомого також як лорд Елгін. Він збирав антикваріат, перебуваючи в Константинополі на посаді посла Великої Британії в Османській імперії. 1802 року судно вдарилось об скелі острова Кітіра й затонуло на глибині близько 20 м. Частині пасажирів і команді вдалося врятуватися, видершись на скелі.

За декілька років після катастрофи статуї з затонулого корабля дістали пірнальники без будь-якого обладнання. А Елгін продав їх музею 1816 року. Ніби за дозволом Османської імперії, хоча жодних доказів цьому немає.

1832-го Греція відновила незалежність і розпочала роботи щодо повернення вкрадених витворів мистецтва. Мармур з Парфенону перебував на початку списку, але Британський музей відмовився повернути скульптури. У Греції сподіваються на майбутню передачу. Разом з іншими скульптурами їх планують виставити в Акрополі в Афінах.

Зараз ви читаєте новину «Лондон відмовився повернути в Грецію античні артефакти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути