четвер, 06 травня 2021 08:20

Лідера руху опору випустили з в'язниці

Лідера руху опору випустили з в'язниці
Магатма Ґанді став духовним лідером нації і очолив сатьяграху - ненасильницький похід проти британської влади і законів. Фото: https://www.flickr.com

Індійського провідника Магатму Ґанді 6 травня 1944-го британці випустили з в'язниці.

Він отримав юридичну освіту в Лондоні, розмовляв трьома мовами. Повернувшися в Індію, сформулював головний принцип цієї боротьби: ненасильницький опір за незалежність Індії. Став духовним лідером нації. Очолив сатьяграху - ненасильницький похід, коли британський уряд ухвалив закон про сіль. Державні компанії могли її виробляти та продавати, всі інші – сплативши величезний податок. Сотні тисяч найбідніших індусів втратили роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд очолила донька прем'єр-міністра

У великих містах відбувалися багатотисячні демонстрації за незалежну Індію. Тисячі службовців звільнялися. Наряд поліції заарештував Ґанді, а потім – 60 тис. протестувальників. Акції громадянської непокори тривали ще пів року.

З початком Другої світової війни Ґанді повернувся в політику і закликав Індію до співпраці з британцями в обмін на майбутню незалежність. 1942-го запустив рух "Покиньте Індію", який закликав до повної незалежності. Він та інші лідери сиділи в тюрмі через це до 1944-го.

1945-го до влади в Лондоні прийшов новий уряд, і почалися переговори про незалежність. Магатма Ґанді прагнув до єдиної країни, але "Мусульманська ліга" не погодилася.

Після тривалих переговорів, 15 серпня 1947-го Велика Британія створила дві незалежні держави - Індію та Пакистан.

Індійська черниця Тереза 7 жовтня 1950-го отримала дозвіл Ватикану створити в Калькутті власну конгрегацію, яку Ватикан спочатку назвав Єпархіальною Конгрегацією Єпархії Калькутти – пізніше Орденом Милосердя.

Зараз ви читаєте новину «Лідера руху опору випустили з в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути