Ексклюзиви
середа, 07 жовтня 2020 08:20

Створили орден для збору пожертв на потреби бідних

Створили орден для збору пожертв на потреби бідних
Монахиня допомагає матерям та дітям розміститися біля притулку Матері Терези в Калькутті, Індія. Фото: gettyimages.com

Індійська черниця Тереза 7 жовтня 1950-го отримала дозвіл Ватикану створити в Калькутті власну конгрегацію, яку Ватикан спочатку назвав Єпархіальною Конгрегацією Єпархії Калькутти – пізніше Орденом Милосердя.

Аґнес Ґонджа Бояджіу народилася 27 серпня 1910 року у столиці Македонії Скоп'є. Вона була наймолодшою в албанській родині. У 18 років Агнес залишила домівку та вступила до лав місіонерської організації Сестри Лорето. А вже за рік вирушила в Індію, щоб допомагати бідним. Після постригу в черниці взяла ім'я Тереза. Вчителювала до 36 років у школі святої Анни в Калькутті. Прийняла індійське громадянство.

Стала носити біле сарі з блакитною облямівкою і розп'яттям, пришпиленим на плечі. Муніципалітет виділив величезне занедбане приміщення поруч із храмом індуїстської богині Калі. Навколо матері Терези збиралися помічниці. Для перших черниць конгрегації написала статут і попросила прийняти чотири обітниці: слухняності, милосердя, бідності і служіння найбіднішим із бідних.

Вона заснувала спільноту монахинь Орден Милосердя, а чотири роки потому такі ордени з'явилися у понад ста країнах світу. Черниці ордену створювали притулки для покинутих дітей та лікарні для бідних незалежно від їхньої національності чи віросповідання. У притулку для вмираючих людям забезпечували не лише медичну допомогу, а й дотримання ритуалів їхньої віри - ісламу, християнства, буддизму чи індуїзму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб засвідчити чудо, опитали 113 свідків

Мати Тереза швидко стала відомою в Індії та світі. Завдяки дружбі з прем'єр-міністром Індії Індірою Ганді її чернечий орден звільнили від будь-якого фінансового контролю та податків. Журналісти називали її ідеальним менеджером, бо їздила по різних країнах, збираючи кошти для свого християнського ордену. Їй надсилали пожертви диктатори та багатії, відомі актори та політики. Гроші приймала від усіх, публічно озвучувала суми й подяки. Папа Римський якось подарував їй лімузин. Відразу машину продала і побудувала притулок для розумово хворих.

1979 року черниця-філантроп отримала Нобелівську премію миру. До цього часу в різних куточках земної кулі діяло 158 місіонерів благодійних фондів. Коли мати Тереза дізналася про вибух на Чорнобильській станції – приїхала в Україну. У Києві монахиня зупинилась у Флорівському жіночому монастирі. У селищах поблизу Чорнобиля зустрічалася з католиками, передавала допомогу. До 1996 року Тереза здійснила 517 місій у понад 100 країнах. 13 березня 1997 року вона залишила пост керівника місій, а 5 вересня 87-річна черниця померла. Мала проблеми із серцем.

Матір Терезу було беатифіковано 18 жовтня 2003 року папою Іваном Павлом ІІ , а канонізовано – 4 вересня 2016 року папою Франциском. Папа Римський визнав релігійним чудом зцілення хворої на пухлину індійської жінки, яка дякувала за це померлій матері Терезі.

Зараз ви читаєте новину «Створили орден для збору пожертв на потреби бідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути