Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 12:27

Лауреати відзнаки Ковча зустрілися з Папою Римським
6

Учасники зустрічі з Папою Римським Франциском у Соборі святої Софії у Римі
Фото: Центр досліджень визвольного руху
Оксана Забужко
Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук і Папа Римський Франциск Фото: Центру досліджень визвольного руху
Бриґітта Вебер
Тімоті Снайдер

28 січня у соборі Святої Софії в Римі лауреати відзнаки Омеляна Ковча зустрілися з Папою Римському Франциском. Настоятель католицької церкви вперше відвідав цю українську церкву.

"Сьогодні в Римі ми свідчимо правду і кажемо світу те, що належить сказати від імені України. В Україні триває війна. Це не громадянська війна і не локальний конфлікт. Війну проти України веде Росія, - відзначив Іван Васюник, голова Комітету із вшанування пам'яті священномученика Омеляна Ковча. - Свідчення правди є сьогодні у слові геніальної української письменниці Оксани Забужко, в подвигу юної волонтерки Яни Зінкевич, в науковій і моральній чесності визначного історика Тімоті Снайдера. Про Україну свідчить наш друг і побратим польський дипломат Ян Томбінський. Україну зігріває любов Бриґітти Вебер, яка стала втіленням добра для багатьох наших співвітчизників, особливо дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський назвав українських жінок героїнями

Кожне з цих визначних імен тепер об'єднує ще одне ім'я — ім'я Омеляна Ковча. Він був українським священником який рятував людей від звірств комуністичного та нацистського режимів, підтримував їх у час скрути та смерті незалежно від національності та релігійних переконань. Отець Ковч був в'язнем і водночас парохом німецького концтабору Майданек, де й загинув, не зрікшись служіння та відмовившись від можливості врятуватися. У 2001 році коли Папа Іван-Павло ІІ беатифікував отця Омеляна Ковча. У 2010 році була започаткована відзнака його пам'яті.

Раніше лауреатами відзнаки були Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни.

27 січня у Римі в соборі Святої Софії вручили відзнаку святого Омеляна Ковча. Її лауреатами стали українки волонтер Яна Зінкевич і письменниця Оксана Забужко, волонтер із Німеччини Бриґіта Вебер, американський історик Тімоті Девід Снайдер та європейський дипломат Ян Томбінський.

Зараз ви читаєте новину «Лауреати відзнаки Ковча зустрілися з Папою Римським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути