Ексклюзиви
неділя, 25 червня 2017 23:45

"Квіти зла" письменника Шарля Бодлера заборонили видавати 91 рік

"Квіти зла" письменника Шарля Бодлера заборонили видавати 91 рік
Французький письменник Шарль Бодлер. Фото: Вікіпедія

25 червня 1857 року у видавництві Пулі-Малассі вийшла перша поетична збірка "Квіти зла" 36-річного французького письменника Шарля Бодлера.

Поет передав рукопис "Квітів зла" паризькому представнику свого видавця ще на початку року. Бодлер довго вносив правки, заміняв одні вірші іншими, становив список тих, кому варто відправити книгу, продумував дарчі написи. Всі частини й окремі вірші збірки органічно пов'язані. Книга мала посвяту, вступ і складалася із 6-ти циклів - понад сотні віршів. Деякі з них уже принесли славу поету - їх публікували у модних літературних журналах.

Ліричний герой Бодлера роздвоєний: він розривався між ідеалом духовної краси та красою зла. Поет використовує контраст, поєднує романтичні і символічні елементи.
Через два тижні після виходу збірки Бодлер дізнається, що Головне управління громадської безпеки подало на нього в суд.
"Книга пана Бодлера - одна з тих шкідливих, глибоко аморальних книг, автори яких розраховують на скандальну славу. "Квіти зла" кидають виклик, законам, що захищають релігію і моральність. Такі вірші як "Зречення святого Петра","Авель і Каїн", "Вино вбивці" - суцільне богохульство. У "Окаянних жінках" автор оспівує ганебну любов жінок до жінок, в "Метаморфозах вампіра" малює самими грубими виразами картини непристойні і похітливі". Католицька газета "Журналь де Брюссель" пише, що в порівнянні з "Квітами зла" такий "огидний роман", як "Пані Боварі" Флобера - зразок побожності і цнотливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарль Бодлер 20 років утримував коханку-п'яницю

20 серпня 1857 року відбулося засідання суду. Суддя порахував, що в образі релігії вина Бодлера не доведена. Але своїми віршами наніс шкоду громадській моралі та доброчесності. Бодлера засудили до 300 франків штрафу (близько 15 тис дол. на сьогодні) видавція Пулі-Малассі - до 100 франків штрафу. Суд зажадав виключення зі збірки віршів: "Прикраси", "Літа", "Тій, що була надто весела", " Прокляті жінки", "Лесбос", "Метаморфози" та заборонив видавати надалі збірку у такому вигляді.

Бодлер не в змозі оплатити такий штраф, через це його можуть ув'язнити. Пише листа останній імператриці Франції, дружині Наполеона ІІІ - Євгенії (1826-1920). Просить допомоги, нарікає на свою бідність. Штраф знижують у шість разів. Книгу конфіскували і заборонили видавати. Вдалося зберегти кілька примірників. Заборону зняли лише через 91 рік.

Шарль Бодлер народився 17 квітня 1821 року в Парижі. У шість років він втратив батька, мати вдруге вийшла заміж. Шарль сприйняв як зраду і не міг це вибачити до кінця життя. Вітчим відправив пасинка до інтернату при ліонському Королівькому колежі. Бодлер слухав лекції з права в Сорбонні, там почав пити та відвідувати в будинки розпусти. У 1841 р батьки відправили його в морську подорож до Атланти. Через рік повертається і успадковує батьківський спадок. Пише статі і рецензії про культурне життя Парижа, складає перші вірші. Знайомиться з головними письменниками і поетами Франції: Оноре де Бальзаком, Віктором Гюго і П'єром Дюпоном. На повій, вино та опіум розтратив частину спадку. Ще у юнності Бодлер захворів на хворобу Купідона - сифіліс. Хвороба мучила його все життя, він приховував її як міг. З 1866 року болі стали нестерпними, поету паралізувало горло, утруднилось дихання. Останній рік життя провів прикутим до ліжка в паризькій божевільні. Помер 31 серпня 1867 року. Похований в родинній могилі на паризькому кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «"Квіти зла" письменника Шарля Бодлера заборонили видавати 91 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути