середа, 19 січня 2022 08:00

Квіти та море сліз: в Україну повернули тіла загиблих у страшній авіакатастрофі

Квіти та море сліз: в Україну повернули тіла загиблих у страшній авіакатастрофі
8 січня в Україні вшанувують пам'ять загиблих пасажирів і членів екіпажу "Боїнга-737" Міжнародних авіаліній України. Фото: Офіс президента

В аеропорту "Бориспіль" 19 січня 2020-го приземлився літак з тілами 11 українців. Вони загинули внаслідок авіакатастрофи літака МАУ в Ірані.

8 січня 2020-го в небі над Тегераном вибухнув і впав літак "Міжнародних авіаліній України", який прямував до Києва. "Боїнг-737" збили невдовзі після зльоту двома ракетами. Іранці пояснили, що сприйняли його як ворожий об'єкт, коли наблизився до секретної військової бази. Відповідальність за катастрофу літака МАУ взяла на себе іранська військово-політична формація "Корпус вартових ісламської революції". Причини та винних у катастрофі досі встановлюють.

На борту були 176 осіб – 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед них – 11 українців, також громадяни Ірану, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. 28 загиблих - діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десятки зруйнованих родин: ким були жертви авіакатастрофи в Ірані

Імена загиблих українців з екіпажу: пілоти Наумкін Олексій Євгенович, Гапоненко Володимир Іванович, Хоменко Сергій Анатолійович; бортпровідники Статнік Катерина Олегівна, Матьков Ігор Валерійович, Микитюк Марія Михайлівна, Лихно Денис Михайлович, Овчарук Валерія Євгеніївна, Сологуб Юлія Миколаївна.

В аеропорт на церемонію прощання із жертвами приїхали перші особи держави - президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Пілоти МАУ зустріли колег на колінах.

Протягом години церемонія прощання була закритою - для родичів і близьких. Потім термінал відкрили для всіх, хто хоче попрощатися і ушанувати пам'ять загиблих. Під час закритої церемонії квіти до домовин жертв катастрофи поклав президент Володимир Зеленський. Він висловив співчуття родичам загиблих.

Родинам загиблих в Україні виплатили по 200 тис. грн із державного бюджету. Всі члени екіпажу посмертно отримали звання Героя України. Влада Ірану офіційно заявила, що кожній із родин загиб­лих виплатять по $150 тис. (4,12 млн грн. Gazeta.ua).

Щороку 8 січня в Україні вшановують пам'ять загиблих пасажирів і членів екіпажу "Боїнга-737" Міжнародних авіаліній України. На території столичного парку "Вербовий гай" встановили гранітний камінь з номером рейсу. Цього року навколо каменю облаштували сквер та висадили символічно 176 дерев.

По літаку Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ були випущені дві ракети. Це зафіксувала камера відеоспостереження. Дві іранські ракети були запущені з інтервалом у 30 секунд з території військової бази за 8 миль від літака.

Нові кадри запуску ракет по літаку МАУ 8 січня в Ірані опублікувало видання The New York Times. Зазначається, що вони були зняті камерою, встановленою на даху будівлі за 4 милі від селища Бідкане у передмісті Тегерана.

Зараз ви читаєте новину «Квіти та море сліз: в Україну повернули тіла загиблих у страшній авіакатастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути