Ексклюзиви
субота, 07 червня 2014 13:00

Курйози траплялися в інавгурації президентів України - від Кравчука до Януковича
17

5 грудня 1991 року інавгурація Кравчука
Фото: varjag-2007.livejournal.com
5 грудня 1991 року інавгурація Кравчука
Леонід Кучма. Присяга  10 липня 1994 р.
інавгурація Л. Кучми  в Національному палаці Україна в Києві, 30 листопада 1999г.
інавгурація Л. Кучми  в Національному палаці Україна в Києві, 30 листопада 1999г.

Кравчуку не вистачило практиків. Перший президент незалежної України Леонід Кравчук присягнув на вірність України 5 грудня 1991 року. "Це було в парламенті першого скликання. Ми всі були абсолютно різні: були і червоні директори, як нас називали, і дисиденти справжні ... І було дуже гаряче часом, але це був єдиний парламент, на обрання якого не впливали гроші", - вважає колишній народний депутат Юлій Іоффе.

Леоніда Кравчука на церемонії інавгурації найбільше вразив спів хору імені Верьовки. За його словами, коли на урочистому засіданні парламенту виконували "Боже великий, єдиний, нам Україну храни!", багато депутатів насилу стримували сльози.

"У Верховній Раді тоді було красиво. Прийшов Олесь Гончар, виголосив промову, хор Верьовки піднявся і заспівав – гімну, щоправда, ще не було. Ми вірили тоді, що на нас чекає геть інше, нове життя", – розповідає Леонід Кравчук.


На початку 1990-х років присягати на Конституції перший Президент не міг – Основний Закон незалежної України прийняли лише через кілька років. Тоді депутат Роман Лубківський запропонував, щоб Президент тримав руку на духовній книзі. Обрали для цього Пересопницьке Євангеліє, і лише згодом до нього на трибуні Верховної Ради додали Конституцію України. І вже на двох книгах присягав на вірність українському народові Леонід Кучма.

Серед курйозів на церемоніях, присвячених новообраним Президентам, історик, професор Європейського університету у Кракові Михайло Кірсенко згадує випадок під час інавгурації Леоніда Кучми.

"Коли Президентові вручали булаву, поруч не було офіцера, якому голова держави мав би її віддати. Леонід Кучма взяв булаву, потримав у руках – і поклав назад, тобто фактично відмовився від влади", – розповідає історик.

Інавгурація Леоніда Кучми перед вступом в перший президентський термін відбулася 19 липня 1994 року. "Запам'яталася інавгурація тут (у Раді) і запам'ятався дуже чіткий парад і передача влади біля Адміністрації Президента", - розповів колишній народний депутат Василь Грицак.

"По-перше, тут був повний зал. Що стосується зарубіжних гостей, то їх було так багато, що всіх і не згадаєш. Зал був вщерть заповнений. Я сидів на самому верху, де журналістська ложа. Дивом вдалося пройти. Жодного вільного місця не було. Дуже відбувалося велично, всі були задоволені, дуже урочисто було. Відчувався найвищий дух патріотизму, задоволення від того, що вибори пройшли мирно ... найбільше мені запам'ятався повний зал і повні кулуари", - розповів Грицак.

Друга інавгурація Леоніда Кучми пройшла 30 листопада 1999 року в Палаці "Україна". 

Церемонія інавгурації, за його словами, була дуже урочистою. "Я перебував на балконі концертного залу "Україна". Пам'ятаю всі нюанси. Все було по секундах. По-моєму, навіть у залі був дрес-код: темний піджак, біла сорочка і темна краватка, ніяких квіточок. На балконі точно так само було, і це дійсно було дуже урочисто. Оголошували всіх президентів. Президента Російської Федерації не було, а багато президентів були - Словаччини, Литви, Польщі, Узбекистану, Азербайджану... Алієв був, як зараз пам'ятаю, і багато інших, в тому числі представники Заходу на рівні президента, прем'єр-міністра", - розповів Грицак.

Ющенко і новий час

Інавгурація третього президента України Віктора Ющенка відбулася 23 січня 2004 року. Офіційна частина пройшла у Верховній Раді, після чого Ющенко відправився на Майдан.

"Ющенко приймав присягу прямо на Майдані, куди прийшов разом з великою кількістю людей. Це був перший раз, коли президент приймав присягу публічно", - згадує народний депутат Андрій Павловський. "Мені запам'яталося тоді найбільше те, як багато було людей. Я тоді трохи запізнився і дивився в межах "Дитячого світу". Вийти на Майдан тоді було просто нереально: всі підступи були заповнені людьми. Ще запам'ятав, як люди кричали "Юля, Юля!" У той момент на Майдані панувала ейфорія. Було багато надій. Було відчуття, що дійсно з завтрашнього дня починається нове життя. Меседж "жити по-новому" був саме тоді, під час присяги Ющенка", - говорить Павловський.

Напівпорожній зал при Януковичі

Четвертий президент Віктор Янукович приніс присягу 25 січня 2010 року. "Сама інавгурація була затьмарена тим, що частина залу була порожньою. Права частина залу була накрита прапором, а ліва частина зали була, зрозуміло, вся заповнена", - розповів екс-нардеп Василь Грицак.

Він вважає, що вже тоді Україна була поділена навпіл. "Це знакові речі. Коли ти дивишся на весь зал - це нормально. А коли дивишся на півзали, це переноситься і на всю державу. Я вважаю, це був якийсь нехороший знак. Потрібно було все-таки домовлятися всупереч амбіцій політиків", - говорить Грицак.

Екс-депутат розповів, що інформація про конфуз з дверима в парламент, яка ледь не закрилася перед Віктором Януковичем, розійшлася серед депутатів дуже швидко. "Він поки дійшов до трибуни, розпочалася офіційна церемонія, а по залу розійшлося, що зачинилися двері. У момент проходження інавгурації ми вже всі про це знали. Інформація переходить з ряду в ряд, хтось побачив - і хвилин через 15 абсолютно всі депутати знали, що стався цей казус з дверима. Я на це особисто не звертав ніякої уваги, в забобони не вірю", - розповів Грицак.

ТЕКСТ ПРИСЯГИ ПРЕЗИДЕНТА

Я (ім'я і прізвище), волею народу обраний Президентом України, вступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюся усіма своїми справами відстоювати суверенітет і незалежність України, піклуватися про благо Батьківщини і добробут Українського народу, відстоювати права і свободи громадян, дотримуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підвищувати авторитет України у світі.

Присяга Ющенко В.

Вхідні двері закрилися перед В. Януковичем

Зараз ви читаєте новину «Курйози траплялися в інавгурації президентів України - від Кравчука до Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути