Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 16:57

Купальні на колесах придумали пуритани, щоб люди могли купатися оголеними
23

Купальна машина - це пристосування, без якого люди в 18 і 19 століттях не мислили собі відпочинку на пляжі. Цей фургон був єдиним засобом, дякуючи якому чоловіки і жінки могли купатися в одному водоймищі, дотримуючись складних правил етикету та пристойностей тих часів. Купальня машина - це критий фургон з дерев'яними або брезентовими стінками, за допомогою якого купальщик міг абсолютно непомітно для сторонніх очей входити і виходити з води.

Точна дата появи першої купальної машини невідома. Згідно з деякими джерелами, перша купальна машина була створена в 1750 році Бенджаміном Білом в місті Маргіті графства Кент. Інші джерела стверджують, що вона з'явилася на кілька десятиліть пізніше.

У громадській бібліотеці в Скарборо є гравюра Джона Сеттерінгтона, датована 1736 роком, на який зображено купання з використанням купальної машини. Пізніше купальні машини стали популярні у Великобританії та її колоніях, що мали британських поселенців, у Франції, Німеччині, США, Мексиці та інших країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто років тому бідняки ігнорували не лише купальні, а й купальники

Людина заходила у повсякденному одязі в купальну машину на березі. Поки коні відвозили машину в море, людина могла роздягнутися всередині фургона (або переодягнутися в купальний костюм). Потім з іншого боку опускався полог, і людина могла спуститися у воду, будучи прихованою від сторонніх очей. Так само купальники і поверталися після купання у фургон.

Пізніше з'явилися купальні машини без пологу - у воді вона розгорталися так, щоб з берега купальщика не було видно. Потім купальщик спускався вниз по сходах у воду.

Купальні машини часто обладналися прапорцем, який піднімався купальщиком, як сигнал готовності повернутися на берег.

Купальні машини придумали заради того, щоб чоловіки й жінки могли купатися оголеними. До остаточної перемоги пуританізму у Європі купатися було прийнято саме так. На початку 19 століття в побут увійшли перші купальники, схожі на прості сукні. У Вікторіанську епоху модно було купатися в сукнях і піжамах.

У США досі збереглися останні купальні машини, які повсюдно зникли після Першої світової війни. Втім, у США ними ще користувалися пуритани й літні люди.

Зараз ви читаєте новину «Купальні на колесах придумали пуритани, щоб люди могли купатися оголеними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути