четвер, 24 вересня 2020 08:20

Крупинки місячного пилу продавали на аукціоні Sotheby's

Крупинки місячного пилу продавали на аукціоні Sotheby's
Радянську автоматичну міжпланетну станцію для вивчення Місяця і космічного простору запустили 12 вересня 1970-го. Фото USSR Post

Радянська космічна станція "Луна 16" 24 вересня 1970-го доставила позаземний матеріал на землю з Місяця. Це перший автоматичний апарат, який доставив позаземний матеріал.

Радянську автоматичну міжпланетну станцію для вивчення Місяця і космічного простору запустили 12 вересня 1970-го. Потім під управлінням і контролем з Землі проведений забір місячного грунту, який в спеціальній герметичній капсулі був поміщений в апарат. Пил та ґрунт взяли із місячного Моря Спокою. Дослідження показали, що він складається з 40-45% кисню, кремнію, заліза, кальцію, алюмінію, титану і магнію. Пил слабо світився у темряві. Мінералогічну місячну породу вчені віднесли до базальтового типу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянська станція впала на Місяць

Ємність з декількома крупинками місячного грунту вручена Ніні Іванівні Корольовій - другій дружині Сергія Корольова, як визнання заслуг її чоловіка в реалізації космічної програми. Згодом цей зразок виявлявся предметом торгів на аукціоні Sotheby's.

Апарат станції "Луна-16" масою 35 кг був відділений від ракети "Луна - Земля", він увійшов в атмосферу Землі, розкрився гальмівний парашут. Апарат здійснив м'яку посадку на території СРСР в Казахстані.

Радянська автоматична станція "Луна-3" вперше сфотографувала зворотний бік Місяця і передала його зображення на Землю 7 жовтня 1959 року.

Зараз ви читаєте новину «Крупинки місячного пилу продавали на аукціоні Sotheby's». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути