пʼятниця, 14 червня 2019 09:05

Шотландець заснував поселення в Криму

Шотландець заснував поселення в Криму
Михайлівський та Микільський собори у Севастополі. Літографія 1856 року. Фото: votezde.org

На березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму військово-морську базу Севастополь 14 червня 1783-го.

Він прибув на півострів на фрегаті "Обережний" під командуванням капітана Івана Берсенєва. Мав вибрати гавань на південно-західному узбережжі, на якому збиралися побудувати стратегічно необхідний військовий порт.

Оглянувши бухту біля селища Ахтіар, розташовану неподалік від руїн стародавнього міста Херсонеса Таврійського, Берсенєв рекомендував її як базу для кораблів майбутнього Чорноморського флоту.

У донесенні морському міністрові писав: "При самому вході до Ахтіарської гавані хороше місце. У всій Європі немає подібної гавані — за положенням, величиною, глибиною. Можна в ній мати флот до 100 військових судів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочали найбільшу десантну операцію

Спочатку поселення називалося Ахтіар, але 21 лютого 1784-го Катерина II своїм указом наказала влаштувати на його місці велику фортецю і назвати Севастополем. Адміністративно Севастополь увійшов до складу Таврійської області, утвореної в складі Катеринославського намісництва.

Назва міста складається з двох грецьких слів Севастос — "священний" і поліс — "місто".

1830-го у Севастополі сталося велике повстання, спровоковане карантинними заходами під час російсько-турецької війни 1828-1829-х, один із перших холерних бунтів 1830-1831 років.

Операцію "Оверлорд" почали 6 червня 1944-го. Вона відкрила Західний фронт в Європі у Другій світовій війні. Стала найбільшою десантною операцією в історії.

Зараз ви читаєте новину «Шотландець заснував поселення в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути