понеділок, 09 грудня 2019 10:45

"Крим для кримчан!" - татари створили державний орган

"Крим для кримчан!" - татари створили державний орган
Кримські татари створили першу демократичну мусульманську республіку Фото: radiosvoboda.org

Перший Курултай кримських татар відбувся 9 грудня 1917-го у Бахчисараї. Головував на з'їзді письменник Асан Сабрі Айвазов. Татари висунули гасло "Крим для кримчан!".

За підсумками Курултаю вже 13 грудня проголосили Кримську Народну Республіку. Наступного дня татари затвердили символіку республіки: блакатний прапор із жовтою стрічкою та герб. Прийняли першу Конституцію Криму. У ній обіцяли дотримання прав кожного народу на культурне і національне самовизначення. Проголосили рівність усіх громадян - чоловіків та жінок. Фактично оголосили першу демократичну мусульманську державу.

За 4 доби Курултай сформував національний уряд — Директорію на чолі з Номаном Челебіджіханом, відомим як Челебі Челебієв. Визнають Українську Народну Республіку. Тоді ж дізнаються, що Українська Центральна Рада визнала Кримську Народну Республіку.

Не визнали її більшовики. Ще 16 грудня вони захопили Севастополь та розігнали місцеву раду робітничих депутатів. Матроси розпочали червоний терор. Тоді татари створили у Сімферополі об'єднаний Кримський штаб. Мав у розпорядженні два кінні та один піхотний кримськотатарські полки, українських та російських добровольців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд РФ виніс жорсткий вирок кримському активісту

Бої за Крим тривали весь січень 1918-го, але більшовики значно переважали татар числом. Челебі Челебієв намагався домовитись із ними про мир, однак його арештували під час перемовин, доправили до Севастополя та розстріляли у в'язниці 23 лютого. Тіло викинули у Чорне Море.

Більшовики захопили Крим та розгорнули нечуваний терор відносно кримських татар.

Номан Челебіджихан народився 1885 в сім'ї мулли. Навчався в Бахчисараї, Стамбулі та Санкт-Петербурзі, брав участь в просвітницьких і революційних організаціях кримсько-татарської молоді.

Челебіджіхан - автор національного гімну кримських татар - "Я поклявся!". Після Лютневої революції був обраний муфтієм Криму, а згодом - головою першого Курултаю кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «"Крим для кримчан!" - татари створили державний орган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути