субота, 04 липня 2020 08:20

Крилаті гусари нагнали жаху на московське військо

Крилаті гусари нагнали жаху на московське військо
Львівський художник вірменського походження Шимон Богушович (1575 – 1648) зобразив на картині "Битва при Клушино" момент бою між військами Речі Посполитої і Московського царства і Швеції.

Битва між військами Речі Посполитої та Московського царства і Швеції відбулася 4 липня 1610-го біля села Клушино на Смоленщині.

Коронні війська в під командуванням польного гетьмана коронного Станіслава Жолкевського напали на військо московитів під проводом Дмитра Шуйського, Андрія Голіцина і Данила Мезецького. Чисельність коронних військ становила 12 400 осіб - проти 48 тис. московсько-шведських та найманців. Коронні війська мали 2 легкі гармати, московські — 11 різного калібру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгромили церкву, розбили дзвони, захопили клейноди і скарбницю - як ліквідували Запорозьку Січ

У чотири рази менші за чисельністю польські війська гетьмана коронного Станіслава Жолкевського розбили і гнали росіян 20 км. Особливого жаху на них нагнала елітна "ударна" кіннота поляків – крилаті гусари. Вишколені поляки мали за плечима "крила" з пір'я, які лякали ворожих коней.

Воєвода Дмитро Шуйський першим лишив табір, кинув власного коня в болоті і втікав на селянській шкапі. Шведські найманці здалися. Увесь московитський обоз, скарбниця, артилерія, знамена, шабля і булава Шуйського дістався війську Жолкевського.

Російські солдати вночі з 4 на 5 червня 1775-го зруйнували Запорозьку Січ, розгромили Покровську церкву, розбили дзвони, розтрощивши іконостас, сплюндрували могили на козацькому цвинтарі, захопили військові архів, клейноди та скарбницю. Січ припинила існування.

Зараз ви читаєте новину «Крилаті гусари нагнали жаху на московське військо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути