середа, 05 серпня 2020 14:24

Крадії зняли золото й одяг - показали останки з могил заможних людей, розкопаних у Дніпрі

Крадії зняли золото й одяг - показали останки з могил заможних людей, розкопаних у Дніпрі
Археологи Дніпра сподіваються натрапити на останки підприємця Олександра Поля. Фото: 5.ua

У Севастопольському парку Дніпра знайшли ймовірне поховання першого почесного громадянина Олександра Поля. За словами археологів, знахідка збігається з деякими відомостями про могилу XIX ст.

Поль був підприємцем і меценатом Катеринослава - тепер Дніпра. Відомо, що помер у віці 58 років, а його дружина Ольга - у 74. На пошуки втраченої могили експедиція вирушила 2 місяці тому, передає "5 канал".

У розграбованому склепі із червоної цегли поруч із фундаментом руїн церкви Святого Лазаря, де колись стояла дзвіниця, археологи виявили останки чоловіка і жінки, цинкову труну, всередині якої була дерев'яна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали могилу охоронця переправи через Дніпро

"Крадії, які обікрали цей склеп, вони вкрали все, зокрема й одяг. Скоріше за все, він був гаптований золотом. Чому немає жіночого черепа, важко сказати. Однак, скоріше за все, у черепі були золоті зуби", - розповідає директор КП "Етнографічні парки Дніпра" Дмитро Каюк.

Антрополог Олександра Козак, проаналізувавши скелет чоловіка, розповіла, що за життя мав сильні навантаження, на що вказують спрацьовані шийні хребці, остеохондроз і права рука. Останки жінки належали літній людині - старше 60 років.

Розкопки у парку триватимуть. Дослідники ідентифікуватимуть залишки і, можливо, підтвердять здогадки щодо поховання Поля.

Нещодавно на острові Хортиця в Запоріжжі знайшли точне місце розташування могили першого переселенця-меноніта. Ним був чоловік на ім'я Якоб Геппнер (1748-1826). Відомо, що брав участь у пошуках території для переселення та очолював депутацію менонітів до імператриці Катерини II. Прожив 78 років та був похований на Хортиці, яку побачив першим.

Зараз ви читаєте новину «Крадії зняли золото й одяг - показали останки з могил заможних людей, розкопаних у Дніпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути